Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.02.2013 13:13:57 - MichalDiviš

Ministerstvo financí nařizuje slevy na jízdném pro vybrané skupiny cestujících

Už abyste byly ve vládě, než ,,pravice“ zlikviduje všechny (od studentů po důchodce). Poslední nesmysl, že zruší studentské jízdné ( a následně zavede školné), v době kdy není práce je přeci padlé na hlavu. Nemyslíte? A vztahuje se zrušení studentského jízdného jen na vlaky nebo i MHD?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.03.2013 10:53:30 - Milan Chovanec
Vážený pane Diviši,

Ministerstvo dopravy má skutečně v úmyslu slevy z jízdného s platností od 1.7.2013 zrušit. Jedinou výjimkou je sleva pro zdravotně postižené. Systém ale funguje tak, že ministerstvo financí nařizuje slevy na jízdném pro vybrané skupiny cestujících a ztrátu dopravce pak kompenzuje kraj. Je tedy na rozhodnutí kraje, bude-li poskytovat slevy, či ne. Mluvíme však o regionální autobusové a osobní vlakové dopravě. Ceny za přepravu rychlíky kraje neovlivní. Stejně tak MHD – to je v kompetenci města, kde MHD jezdí.

Co se týče Plzeňského kraje, tak slevy, které jsou v současné době již započteny do kompenzace, navrhujeme nerušit a o dalším postupu budeme se zástupci ostatních krajů jednat v rámci Asociaci krajů ČR, s tím, že by bylo vhodné dohodnout stejnou výši poskytovaných slev v jednotlivých krajích. Jsme si vědomi toho, že slevy se týkají asi 50% cestujících. Je nasnadě, že zejména u vysokoškoláků by mohlo dojít k velkému poklesu využívání veřejné dopravy. Dovedu si představit, že si student za pár korun pořídí starší auto a přesune se do skupiny individuálních automobilistů, což samozřejmě není žádoucí. A to nemluvím o opravdu vážných finančních potížích, které by zrušení studentského jízdného pro rodiny se studenty způsobilo.

Milan Chovanec,

hejtman Plzeňského kraje