Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.03.2013 15:43:22 - novákk

Společný systém DPH v Evropské unii

Evropský parlament ve Štrasburku včera odhlasoval změnu směrnice o společném systému DPH a o mechanismu rychlé reakce proti podvodům v souvislosti s DPH. Mohu se zeptat, co to přesně znamená? A je to pro všechny členy nebo jen pro členy eurozóny: A pokud se to vztahuje i na nás, co z toho pro nás vyplývá?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2013 18:23:52 - Dr. Libor Rouček
(Jejich přehled v češtině můžete najít na následujících internetových stránkách: www.europa.eu)

Společný systém DPH se vztahuje na zboží a služby koupené a prodané za účelem spotřeby v EU. Tato daň se vypočítává na základě hodnoty přidané ke zboží a službám v každé fázi výrobního a distribučního řetězce.

Daňové úniky brání fungování vnitřního trhu tím, že vytvářejí neoprávněně toky zboží a umožňují prodej zboží za nenormálně nízké ceny. V rámci boje proti těmto únikům byla zavedena například měsíční lhůta pro informace o dodání zboží uvnitř EU, zavedení stejného daňového období pro dodavatele i kupujícího nebo příjemce v kontextu plnění uvnitř EU, snížení administrativní zátěže umožněním hospodářským subjektům podávat souhrnná hlášení týkající se dodání zboží uvnitř EU čtvrtletně.

Evropská komise dlouhodobě usiluje o dosažení jednotného systému DPH. Naposledy představila 27. února 2013 závěrečnou studii, ve které hodnotí dosavadní výsledky procesu vytváření společného systému DPH a navrhuje zároveň kroky, které by přispěly k odstranění přetrvávajících rozdílů v jednotlivých zemích. Text studie je možné si přečíst na internetových stránkách Evropské komise.

Evropský parlament se na svém březnovém plenárním zasedání společným systémem DPH zatím nezabýval.

S přátelským pozdravem Libor Rouček