Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.03.2013 16:30:25 - Štěpánka Konigsmarková

Chystaná novela horního zákona je teprve ve zcela počáteční fázi

Dobrý den pani poslankyně.Mohu se zeptat, jak to vypadá se změnou Horního zákona? Z médií a tisku se dovídáme o hrůzách,které se mohou u nás v republice stát. Mám tím na mysli,že pokud by došlo ke změně zákona,otevřelo by to dveře těžařským společnostem,které by u nás mohli začít těžit nerostné suroviny a to klidně i za pomoci kyanidu,který je u nás zatím zakázán. Můžete mi prosím v této věci podat bližší vysvětlení? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.04.2013 18:51:06 - Mgr. Jana Černochová
Dobrý den,

patrně máte na mysli tzv. velkou novelu horního zákona, resp. její část týkající se břidlicových plynů. Tzv. malou novelu horního zákona, odstraňující princip vyvlastnění, Sněmovna již přijala, když koncem minulého roku přehlasovala prezidentské veto.

Chystaná novela horního zákona je teprve ve zcela počáteční fázi. Vládě byl teprve předložen tzv. věcný záměr novely horního zákona. V této fázi ještě ani neexistuje paragrafové znění, materiál pouze obsahuje základní principy a cíle zamýšlené novely. Tento věcný záměr navíc ještě ani nebyl vládou projednán či schválen. Od schválení věcného záměru pak je ještě dlouhá cesta finálnímu schválení zákona, paragrafové znění - připomínkové řízení - schválení vládou - projednání a schválení v Poslanecké sněmovně - v Senátu - prezident. Zatím nemůžu předpokládat, jestli tento zákon bude projednán v tomto volebním období a pokud se to nestihne, tzv. padá pod stůl a celý proces začíná nanovo.

Ale k věci samé, těžba břidlicových plynů je relativně nový způsob získávání energie, velice efektivní a finančně nenákladný. V budoucnosti může alternovat ropu, či klasický plyn. Na druhou stranu, při jeho získávání se používají chemikálie a chemické procesy, které mohou kontaminovat spodní vody. Jestli jsou rizika oprávněná, jak tvrdí kritici, či nikoliv, jak tvrdí příznivci, nemohu posoudit. Celá tato metoda je teprve na svém začátku a zatímco je např. v USA a v Polsku podporována, ve Francii ji zcela zakázali.

Činit jakákoliv předběžná opatření by bylo unáhlené. Možná i proto odmítla vláda populistický návrh sociální demokracie, který měl tuto těžbu zcela znemožnit. Bez příslušného zákona stejně nemůže být prováděna a namístě je počkat na zpracování odborníky z Ministerstva životního prostředí a Báňského úřadu, stejně jako od dalších organizací zabývajících se problematikou životního prostředí.

Po celé ČR probíhají diskuse na toto téma, dokonce v březnu se v Berouně sešli kritici této metody snad z celé Evropy. Příznivci této metody uspořádali a jistě uspořádají také řadu seminářů. Počkejme si na výsledky odborné diskuse, pak bude finální rozhodnutí racionálnější než dnes, kdy se spíše víří emoce. Zatím se není čeho bát, současná legislativa těžbu břidlicových plynů neumožňuje a případná legislativní změna bude zcela určitě podrobena důkladnému rozboru v obou komorách Parlamentu, kde lze hlasitě uplatnit námitku pro tu či onu variantu. Do té doby však ještě uplyne mnoho času.