ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.03.2011 6:28:43 - jiroh

Liberecký kraj se snaží tradiční odvětví maximálně podporovat

Dobrý den, prý v Jablonci skončily už úplně všechny podniky na výrobu bižuterie. Neumím si vůbec představit kraj bez této tradiční výroby, ale to je bohužel vývoj. Jaký je dlouhodobý záměr kraje na postupnou změnu průmyslu a přeškolení lidí na jiné obory?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.04.2011 8:28:49 - kraj Liberecký
 Vážený pane Jirohu,
i mně je velmi líto, že tradiční průmysl Libereckého kraje – tedy výroba textilu a sklářství, včetně bižuterie, za posledních dvacet let  vpodstatě končí nebo se hodně omezuje. Naštěstí drobní sklářští výrobci a soukromé sklářské firmy zaměřené na rukodělnou práci zatím i v konkurenci levných výrobků z Asie stále prosperují, jako například firma Halama v Železném Brodě. Dobrou zprávou je i částečné obnova výroby v závodě Crystalex v Novém Boru.
V současné době ale bojujeme i s menším zájmem o studium těchto učebních oborů na středních uměleckoprůmyslových školách, kterých máme v kraji pět. V rámci kampaně Techyes na podporu technických a řemeslných  učebních a studijních oborů se snažíme přesvědčit žáky i jejich rodiče, aby si ke studiu vybrali tyto perspektivní obory, aby firmy, které se snažíme do našich průmyslových zón přilákat, měly kvalifikované zaměstnance. Například ve vybraných učebních oborech nabízí kraj žákům i stipendium
Na velmi dobré úrovni je spolupráce s Úřady práce v Liberci a dalších okresních městech Libereckého kraje, na nichž leží hlavní tíže rekvalifikací lidí, kteří přišli o práci. Například v měsíci únoru do rekvalifikací nastoupilo 242 nových uchazečů.
Rozvíjí se i spolupráce s Krajskou hospodářskou komorou i Svazem podnikatelů, pro něž se  Liberecký kraj snaží vytvářet podmínky pro rozvoj zejména v netradičních destinacích, například ve Vietnamu, Číně, Tchaj-wanu, v Egyptě či Turecku.
Jak vidíte, Liberecký kraj v rámci svých možností tradiční výrobu, která jej proslavila ve světě, nezavrhuje, naopak snaží se jej podporovat. Na druhou stranu víme, že se nemůžeme upnout například jen na automobilový průmysl, a chceme podniky nabízející lidem práci, zejména v průmyslových zónách, diverzifikovat. Zde je hlavní role státu, který však zatím naší oporou v této oblasti není.
Děkuji Vám za váš zájem a doufám, že v budoucnosti Vám budu moci sdělit více povzbuzujících informací.
Mgr. Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje