RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.03.2013 9:00:21 - richard hybš

Jde o to, jak se sestaví priority a podle pak nich rozpočty

Nezaměstnanost – jak byste podporovala tzv. aktivní politiku zaměstnanosti? A proč je podíl výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti k HDP u nás hluboce pod evropským průměrem? Kdo za to může?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.04.2013 14:12:05 - RSDr. Miroslav Opálka
Žel, výše veškerých výdajů, které lze zahrnout do sociální oblasti, je v ČR pod průměrem EU. Jde totiž o to, jak se sestaví priority a podle pak nich rozpočty. Pravicové vlády vidí své priority jinde a spoléhají na zázraky trhu. Mé přesvědčení je v tom, že sociální dávky a krátkodobé podpory z APZ problém nezaměstnanosti nevyřeší. I když jsme součásti mezinárodní ekonomiky, je potřebné být aktivní. Úkolů je celá řada. Např. vyrovnávání výše mezd s průměrem EU, což zvýší kupní sílu, odbyt zboží, služeb a následně i zaměstnanost. Potřebné je zvětšit objem veřejných investičních zakázek a také posílit vývoz domácí produkce. Efekt přináší i upřednostňování spotřeby výrobků domácích producentů, kteří zaměstnávají občany ČR. Nepodceňuji rekvalifikace ani finanční pobídky ke zřizování nových pracovních míst, ale tyto mají jen dočasné efekty a nabourávají rovné podmínky.