MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.03.2013 14:28:56 - pavel.zeleny

Důchodci mají být v důchodu a užívat klidné stáří

Jak jste myslel větu ve vaší poslední odpovědi, kde tvrdíte, že mnozí důchodci zůstávají v práci a blokují místa pro mladé? Myslíte si, že oni pracovat chtějí? Pokud ale chtějí mít důstojné stáří a dnes již vůbec přežít, nic jiného jim nezbývá. Vše se zdražuje jen důchody nestoupají. Kde na to tak mají důchodci brát? A neohánějte se připojištěním. Dnes jsou v důchodu lidé, co vyrůstali za komunismu a o nějakých úsporách tak nemůže být řeč. A jak se tak nyní stavíte k usnesení spekulacím o zvýšení minimální mzdy, kde je ODS proti? Děkuji za odpověď. Zelený

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.03.2013 18:45:47 - MUDr. Zdeněk Schwarz
 Dobrý den pane Zelený,

děkuji za položené otázky, které jsem očekával. Mé vyjádření není mířeno proti nějaké skupině obyvatel ani nijak pejorativně.

Důchodci mají být v důchodu a užívat klidné stáří. Důvodů je několik, např. jejich zdravotní stav, pokročilý věk, často celoživotní prací opotřebované tělo, ale i možnost si skutečně užívat života, kdy nemusíte brzo vstávat a spěchat do práce, kde trávíte větší část dne i života, a poté spěchat domů, kde Vás čekají další rodinné povinnosti atd. Někteří ani nemají během profesního života dostatek času na své koníčky a záliby atd.

Vycházím z modelu, který známe z vyspělých zemí, kde důchodci cestují po světě, regenerují v lázních a rekreují se v destinacích podle svého zájmu – u moře nebo v Alpách apod.

Naši důchodci mají díky bývalému režimu hendikep, protože převážnou část života spoléhali na socialistický systém, který by jim důchody vyplácel. Nová doba po pádu komunismu v ČR přináší zcela nové a neočekávané změny v oblasti sociální politiky a dopadá v tom negativním smyslu na důchodce, protože nečekaně po nich chce, aby si na důchod sami spořili a stát postupně snižuje důchody, přesněji již nedává tolik, kolik důchodci potřebují (aby to odpovídalo situaci na trhu), ale to známe i z jiných oblastí, např. ve zdravotnictví – takže se tzv. rozevírají nůžky a pro mnohé je život v důchodu neúnosný až nereálný a dalo by se říci, že živoří na hranici bídy. Mnohdy zaznívají názory, že by se o důchodce měla starat také rodina, přispívat finančně. To ale naráží na skutečnost, že i jejich děti na tom nejsou finančně nejlépe a mají sami problém v současné ekonomické situaci, kterou odborníci nazývají krizí, vyžít a nemohou či přesněji nemají čím financovat (dotovat) své rodiče v důchodu. Také jsem zaslechl názor, že ti „chudí“ důchodci by měli prodat svůj nemovitý majetek (velké byty, domy, rekreační chaty a chalupy apod.), aby měli z čeho slušně žít. To je samozřejmě absurdní až neslušné čí přímo nehorázné. Je to podobné, jako kdybychom zastávali názor, že důchodci by se mohli mít lépe, kdyby stát prodal svůj nemovitý majetek (bohužel se tak děje, ale bez efektu pro důchodce)…

Nyní se vrátím k tématu a Vašim otázkám. Od svého příchodu do pracovního procesu (pozn.: bylo to v r. 1982) jsem si všiml, že na mnohých pozicích jsou důchodci, přesněji lidé v důchodovém věku. Toto není myšleno nijak negativně, ale pouze konstatování. Poznal jsem během svého profesního života, že mnohdy se jedná o lidi ve věku nad 70 i 80 let, kteří pobírali vysoké platy. Také jsem zaznamenal, že mnohdy mladí perspektivní odborníci čekají dlouhé roky na uvolnění vedoucích míst. Mnozí z rozpaků odešli a nechtěli dále čekat. Jiní čekají stále a blíží se již k důchodovému věku sami a nejspíše se nedočkají nikdy. Domnívám se, že mnohde by prospělo, kdyby došlo k omlazení týmů a výměně generací, kdyby lidé v důchodovém věku sami odešli.

Ano, námitka, že mnozí důchodci musí pracovat, aby se uživili, je logická i správná, ale týká se důchodců, kteří nebyli a nejsou na vedoucích místech. Takže já jsem ve svém vyjádření měl na mysli důchodce ve vedoucích funkcích, kde blokují postup mladým. Někdy tak blokují i rozvoj organizace nebo firmy.

Žádným připojištěním jsem se neoháněl. Váš postoj k mému vyjádření je apriori negativistický a kritický, přitom se vlastně v názoru na složitou a rozsáhlou problematiku shodujeme – viz výše.

Zvýšení minimální mzdy je reálné, pokud na to stát má finance. Všichni víme, že nemá, že státní dluh je vysoký a každý den stoupá. Je to jako ve Vaší rodině, kde si asi také nekoupíte lepší auto, když na něj nemáte. A postoj ODS vychází nejspíše z tohoto faktu. Já nejsem ODS, proto se na to musíte ptát předsedy ODS a odborníků na ekonomiku, kterým já nejsem.

Hezký zbytek mrazivého víkendu

Schwarz