Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2013 10:52:15 - Filip Kotrba

Je velice důležité rozlišovat majetková přiznání politiků a občanů

Mohu se zeptat, na váš názor na majetkové přiznání? Vím, že pravice tvrdí, že to není pravicové, ale vždyť funguje i v jiných zemích a při nejmenším to, aby jej podávali ti, kdo mají něco společného s veřejnými penězi přece pravicové hodnoty neshazuje? Nebo ano-čím? Děkuji za názor Kotrba

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.04.2013 16:43:33 - Mgr. Jana Černochová
 Vážený pane Kotrbo,

je velice důležité rozlišovat majetková přiznání politiků a občanů. U politiků je majetkové přiznání podle mého názoru vhodné, politik je tak vystaven veřejné kontrole svého jednání ze strany občanů. Tento princip plně schvaluji a dokonce jsem zveřejňovala svá majetková přiznání ještě v době, kdy to zákon nevyžadoval.

Majetková přiznání občanů však přinesou jen další administrativu a byrokracii pro občany, bez zřetelného důvodu a s podle mého názoru pochybnými výsledky. V poslední době se veškerá legislativní iniciativa a tedy celé zákonodárství zaměřuje na tzv. černé ovce. Těmto černým ovcím přizpůsobujeme celou legislativu, což však ve svém důsledku dopadá i na zbylé řádné občany, kteří se ničím neprovinili a kterých jak pevně věřím je dominantní většina.

Pro ilustraci, představte si, že se schválí majetková přiznání a třeba jen pro ty, kteří čerpají veřejné prostředky. Většině slušných příjemců tak přibude další byrokratická administrativa, budou muset vyplňovat celou řadu formulářů a dokumentů (čímž se mimochodem prodraží cena jejich práce i pro stát) a zveřejní se jejich finanční poměry, které z naprosté většiny s veřejnými prostředky nebudou mít nic k dočinění. Ti, jejichž úmysly čisté nejsou, nastrčí buď bílé koně, nebo tato ustanovení obejdou jinak (přes právnické osoby, atd.). Ve výsledku se tak zjistí, že ti slušní nesou plnou tíhu regulace pro ty nečestně smýšlející, zatímco tito budou dále spřádat své nekalé plány. Nepřizpůsobujme legislativu černým ovcím, nýbrž je tvrdě trestejme nástroji, které již v této době máme a které jsou účinné, jen se musí používat a nikoliv je nahrazovat zdánlivě populárními ve výsledku ale nic nepřinášejícími zákony.

Kromě výše uvedeného je nesporné, že příjemců veřejných prostředků je celá řada. Ta majetková přiznání musí někdo kontrolovat, aby byla alespoň částečně přínosná. Pro tyto účely by se musela znovu navýšit kapacita úředníků ( a každý nový úřad nestojí stát jen další peníze, ale může přinášet i nový korupční potenciál) a přesto by nový úředníci nikdy nestačili vše zkontrolovat. Tak by se namátkově vybírali jedinci pro kontrolu. Při namátkovém výběru si dovedu představit, že ti, kteří by kontrolu potřebovali, by zrovna vybráni nebyli, zatímco nesympatický soused úředníka ano.

Tato vláda vedená ODS již přijala celou řadu účinných protikorupčních opatření, které postupně začínají fungovat. Kromě toho již existuje celá řada institutů, které korupci odhalují. Nositelem těchto institutů je především Policie ČR, ta je jako nezávislý orgán musí tvrdě používat, zatímco zákonodárci nemohou uvalovat kvůli černým ovcím povinnosti na řádné občany