Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2013 14:24:35 - Linda Švábová

Stát by měl dát jasně najevo, které obory jsou klíčové pro budoucí rozvoj ČR

Dobrý den, ve středu jsme vás sledovala v Hade Parku. K vaší koncepci regionálního školství. Jak poznáte, které školy-obory je potřeba dotovat? Není přeci hlavním ukazatelem poptávka a tedy trh? Podle mě by stát neměl zasahovat do toho, jaké obory se budou dotovat-studovat

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.04.2013 12:59:04 - Marcel Chládek
Stát by měl dát jasně najevo, které obory jsou klíčové pro budoucí rozvoj České republiky. A to na základě analýzy pracovního trhu a jeho predikce. Tento návrh by měl na svém území doplnit kraj o obory, které jsou na jeho území potřebné a nejsou mezi klíčovými obory ČR. Zapojit by se měly samozřejmě také firmy, které by se podílely na přípravě studentů v oboru, ve kterém firmy podnikají. Již nyní je pracovní trh přesycen absolventy, kteří jsou na Úřadu práce, protože vystudovali obor, o který není zájem. Zároveň si domácí i zahraniční firmy stěžují, že nemohou najít schopné pracovníky v technických oborech.
Nedávno jsem jednal také se zástupci Rakouské hospodářské komory. Hlavním tématem jednání byla možnost spolupráce na reformě učňovského školství. Nesmíme zapomínat také na zahraniční investice, které do České republiky lákají investory. Investor, který bude vědět, že je u nás učňovské a odborné školství na dobré úrovni, nebude hledat alternativy v jiných zemích.
Marcel Chládek