Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.05.2013 18:29:55 - Jaroslav Mencl

To že něco je zažité a proto se to nemá měnit je prázdný žvást

Pane senátore,četl jsem materiál pana Kohouta o nové ústavě.Je to svým způsobem pokus o nastolení prezidentského principu dělby moci.
Je vám jasné, že lid této země není na to stavěný? Jsme stavěni na Občanskou společnost postavenou na bázi společenské smlouvy a nebo na diktát jedince ( Karel IV., za války Hitler) demokracie v této zemi nefungolvala od založení republiky v r. 1918.Jak se na to díváte? Jarda

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.05.2013 18:20:40 - Tomio Okamura
Je absurdní si myslet, že tenhle národ je stavěný na diktaturu a jiný na demokracii. Prezidentský systém neznamená nic jiného než důsledné oddělení výkonné moci od moci zákonodárné což přináší stabilitu vládě a hlavně možnost prosazovat důsledně program bez ohledu na koalice a parlament.

Ale taková vláda v přímé demokracii je samozřejmě stále odpovědná občanům i parlamentu (díky odvolatelnosti) a samozřejmě musí vládnout v mantinelech které jí zákony dají občané a parlament.

To je systém který svou přirozeností nutí k větší odpovědnosti - to je to, co potřebujeme jako soli.

Trochu mi to připomíná kreslený vtip mého kolegy - na pyramidě trhá srdce z těla aztécký kněz a lidé dole si šeptají - není to nejlepší systém ale lidstvo zatím nic lepšího nevymyslelo.

To že něco je zažité a proto se to nemá měnit je prázdný žvást - vždycky lze zdokonalovat a zlepšovat - v případě vlád demokracie politických systémů to platí stoprocentně. O anarchii, kterou přinese demokracie, rovné volební právo atd psal nejen sokrates ale politici a politologové 18, 19 století.

Myslím, že nikdo z nás už zpět volební právo chudým nebo ženám nebo černochům brát nebude. Společnsot se vyvíjí - a chtěj nechtěj budoucnost je přímá demokracie nikoliv stranická oligarchie.