RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.05.2013 12:06:11 - Klára S.

Vepřové maso

Díky EU od 1. 1. 2013 začala platit přísnější pravidla pro chov prasnic, která mají zajistit zvířatům lepší životní podmínky... Díky tomu se ale nehorázně zdražuje vepřové maso...Jak se na regulaci díváte vy osobně? A kam až chcete s regulací potravin zajít?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.05.2013 11:58:47 - RNDr. Pavel Poc

Nová pravidla se týkají chovu březích prasnic a to v období začínajícím čtyři týdny po zapuštění a končícím až jeden týden před očekávaným porodem.  Podle tohoto předpisu je nutné zajistit březím prasnicím odpovídající prostor a velikost kotců. O nějakém zdražování v důsledku této směrnice tedy nemůže být ani řeči a pokud k němu dojde, bude to, stejně jako tomu bylo v případě vajec, pouze výmluva, nebo chcete-li alibi pro zdražení, nikoli jeho důvod.

Opatření má zlepšit kvalitu života chovaných zvířat, aby nebyla chována v trýznivých podmínkách.  Pravidla nejsou přehnaně velkorysá. Na jednu březí prasnici je celková využitelná podlahová plocha stanovena na 2,25 m2. Snad by v době březosti mělo zvíře možnost se v kotci alespoň otočit. Pokud se hlásíme k určitému civilizačnímu okruhu a vyznáváme jeho humanitní hodnoty, zavazuje nás to i k určitým standardům chování vůči zvířatům. Pokud snaha o maximalizaci zisku vede ke koncentraci co největšího množství zvířat na co nejmenší ploše, je nezbytné přijímat opatření, která to určitým způsobem upravují a zavádějí rozumné podmínky.

Jestli tedy dojde ke zvýšení cen vepřového, bude to spíš proto, že prvovýrobci prodávají na úrovni výrobních nákladů nebo dokonce pod ní a situace je pro ně již neúnosná. Neřekl bych ale, že půjde o nějaké drastické zdražení vzhledem k obrovské konkurenci v této komoditě v Evropě. To ocení spotřebitelé, ale pro chovatele bude situace nadále složitá. Zajištění udržení chovu prasat u nás, a tedy určité soběstačnosti ve vepřovém mase, musí být zajištěno změnou politiky dotací a podpor, která je v České republice dlouhodobě nastavena výhodně pro rostlinnou, ale nevýhodně pro živočišnou výrobu.

Regulace v oblasti potravin, ať už jde o prvovýrobu základních komodit, nebo o zpracované výrobky, je naprosto nezbytná. Maximalizace zisku žene producenty k porušování mnohých etických i zákonných norem a pak jsme svědky řady afér, od nelidského zacházení se zvířaty, až po koninu prodávanou místo hovězího. Bez jasných pravidel, následných kontrol a přísného vymáhání jejich dodržování, by se trh s potravinami proměnil v divoký západ, na což by doplatil jedině spotřebitel.