Bc. Jana Ryšánková

Ústecký kraj; gesce: sociální věci, kultura, památková péče
  • SOCDEM
  • Ústecký kraj
  • sociální věci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2011 21:24:29 - dagmarka

Sociální reforma v této podobě dopadne na obce, kraje

Dobrý večer, dlouho se mluví o nutnosti sociální reformy a dalších s tím spojených věcí.Jaký dopad předpokládáte u obyvatel s nižšími příjmy, kterých je pokud si pamatuji na Ústecku docela dost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.04.2011 13:38:15 - Bc. Jana Ryšánková
Vážená paní, děkuji Vám za dotaz. Odpověď naleznete v níže uvedeném článku, který jsem publikovala v krajských novinách. Děkuji za Váš zájem, Jana Ryšánková

 Sociální komise Asociace krajů České republiky (SK AKČR) se na svém posledním zasedání zabývala plány Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) týkající se reformy v oblasti sociálních dávek. Nově by se měly vyplácet prostřednictvím úřadů práce a ne na městských a obecních úřadech jako dosud. Podle krajů návrh neposkytuje reálný obraz o smyslu, cílech a připravenosti změn. Proti se staví i krajská radní pro oblast sociálních věcí Jana Ryšánková.
„Máme vážné obavy, že sociální reforma v této podobě dopadne na obce, kraje, a v prvé řadě na občany. Dostupnost služeb jak živnostenských, stavebních a dopravních úřadů, tak výplata všech druhů dávek se již nebude uskutečňovat na obecních úřadech tak jako dosud, ale na nově zřízených pobočkách Úřadu práce ČR, kam přijdou noví ministerští úředníci,“ uvedla radní. V praxi to znamená především posilování státní správy na úkor samospráv. Lidé budou muset cestovat na úřady po celém regionu. „Toto považujeme za krok zpět a budeme se spolu se starosty ve Svazu měst a obcí ČR těmto změnám bránit,“ dodala Jana Ryšánková.
Druhý problém vidí v tom, že řada měst a obcí má dnes již vypracovaný vlastní účinný systém výplaty sociálních dávek. Úředníci mají informace o jednotlivých žadatelích, znají jejich rodinnou a materiální situaci a podle toho se snaží zabránit zneužívání dávkového systému. Navíc tyto informace jsou propojeny s bytovou politikou i se sociálním bydlením. „Po přechodu agendy na úřady práce o tyto informace města a obce přijdou.Nebude to dle mého ku prospěchu věci a určitě to nepovede ke snižování výdajů státu. Navíc každá velká reforma něco státní pokladnu stojí,“ řekla radní. Stanovisko krajů a výzva ke spolupráci byly prezentovány na nedávném setkání starostů a primátorů v Ústeckém kraji s hejtmankou Janou Vaňhovou.
Úřady práce již dnes vyplácí přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, porodné, pohřebné a dávky pěstounské péče. Na obecní úřady obcí s pověřeným obecním úřadem si lidé chodí pro příspěvek na živobytí, mimořádnou okamžitou pomoc, doplatek na bydlení, příspěvek nevidomým na krmivo pro vodícího psa a příspěvek na užívání bytu a garáže. V obcích s rozšířenou působností je vyplácen příspěvek na péči, mimořádná okamžitá pomoc osobám ohroženým sociálním vyloučením, jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek, příspěvek na úpravu bytu, příspěvek na zakoupení, celkovou opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla, příspěvek na provoz motorového vozidla, příspěvek na individuální dopravu a průkazy TP, ZTP a ZTP/P.
„Celá Sociální reforma tak, jak je v současné době prezentována, bude mít dle mého názoru výrazný dopad na nízkopříjmové skupiny obyvatel. Mluví se o nových sociálních rizicích. Podle interpretace našeho významného sociologa Jana Kellera staré sociální riziko znamenalo, že jste chudý, pokud nemáte práci. Nové sociální riziko znamená, že jste chudý, i když máte práci. Staré sociální riziko znamenalo, že zestárnete v chudobě, pokud si neplatíte na penzi. Nové sociální riziko znamená, že si můžete celý život platit na penzi a stejně zůstanete v chudobě. Staré sociální riziko znamenalo, že rodina, která má tři a více dětí, se připravuje o životní úroveň. Nové sociální riziko znamená, že se o životní úroveň připravujete už narozením prvního, natož pak druhého dítěte. To všechno jsou indikátory toho, že ve společnosti probíhá obrovská změna k horšímu pro ty, na které nečeká žádný zisk, ale budou čelit stále většímu počtu rizik.Na reformu v této podobě zkrátka doplatí ti, kteří se již dnes nalézají na hranici chudoby, ač by se měly nalézat cesty úspor v sektorech, kde se ještě uspořit dá. U zdravotně postižených a rodin s nízkými příjmy se navrhované změny mohou dotýkat základních životních potřeb, což je v 21. století naprosto nehumánní“, uzavírá Jana Ryšánková.