Ministerstvo pro místní rozvoj

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.04.2011 11:30:02 - sylenka

Rychlost čerpání není jediným parametrem

Dobrý den,
chci se zeptat, jak je to se zastavením peněz z evropských fondů, Asociace krajů píše, že je to opravdu problém, jiní píšou, že je to zbytečná panika, jak to tedy opravdu je? díky

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.04.2011 9:07:44 - Ministerstvo pro místní rozvoj
 Vážená paní, k tomuto tématu jsme vydali následující tiskové prohlášení: MMR: Řešení nedostatků v čerpání již máme

Praha, 20. dubna 2011: Asociace krajů ČR v posledních týdnech opakovaně obviňuje vládu z arogantního přístupu k jednáním o rychlosti čerpání peněz z prostředků EU. To však není pravda. Rychlost čerpání může být dokonce zavádějícím ukazatelem.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zpracovalo rozsáhlou analýzu, včetně návrhu řešení, kterou v půli května předkládá Vládě České republiky. Konkrétní návrhy opatření navíc již 7. dubna 2011 představilo na Řídícím a koordinačním výboru zástupcům Evropské komise, krajů, řídících orgánů, hospodářských a sociálních partnerů i Parlamentu ČR.

MMR, respektive jeho Národní orgán pro koordinaci, pečlivě sleduje, jak jednotlivé operační programy čerpají. Rychlost čerpání není jediným parametrem. Důležitá je také kvalita realizovaných projektů a to, jak přispějí k naplnění cílů daného programu, a tím i celého Národního strategického referenčního rámce. V květnu na zasedání Vlády ČR proto ministr pro místní rozvoj navrhne přerozdělení financí mezi některými programy. Jedná se o ty programy, kde se objevují  nedostatky při využívání peněz, nebo se ukazuje, že jejich cíl je splnitelný i s nižším rozpočtem a peníze by mohly být využity efektivněji.

„Zástupci hejtmanství byli s našimi návrhy seznámeni ještě před meziresortním připomínkovým řízením právě na již zmíněném zasedání Řídícího a koordinačního výboru na začátku dubna,“ říká Daniel Braun, 1. náměstek ministra pro místní rozvoj. „Nerozumím výzvám, abychom začali jednat, které přicházejí ve chvíli, kdy máme na stole konkrétní návrhy a řešení,“ dodává Daniel Braun.