ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.04.2011 10:48:08 - hlinka

Soudy jsou i nadále obranou proti svévoli exekutora

Dobrý den, přečetl jsem si článek o výkonu exekucí bez soudů, znamená to, že občan bude nechán napospas svému exekutorovi, aneb předcházej si svého exekutora?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.05.2011 14:24:32 - Ministerstvo spravedlnosti
 Dobrý den,
 
ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh novely exekučního řádu, jejímž hlavním motivem je odbřemenění soudů od nesporné agendy exekucí za současného zachování práv účastníků řízení včetně možnosti domoci se svého práva u soudu, vznikne-li spor o právo.
 
Podstata návrhu spočívá v tom, že exekutor bude moci provádět exekuci bez nařízení soudu; neznamená to ale, že soudy už nebudou moci vstupovat do exekučního řízení. Soudy i nadále zůstanou důležitým obranným mechanismem proti eventuální svévoli exekutora.
 
Přesunutím agendy na stranu soukromého sektoru se zvýší kvalita exekučního řízení, protože soudy přestanou být zavaleny množstvím administrativy spojené s vyřizováním de facto nesporných věcí (posuzování návrhů na nařízení exekuce) a budou se moci lépe koncentrovat na spory a na dohled nad průběhem exekucí. Přesměrování vymáhání pohledávek na soukromé exekutory by mělo platit především pro oblast peněžitého plnění, nikoliv opatrovnickou agendu. Ta zůstane i nadále svěřena soudním vykonavatelům.
 
Návrh novely exekučního řádu je po připomínkovém řízení, nyní probíhá vypořádání připomínek. Do vlády by měl být návrh odeslán v průběhu května tohoto roku.
 
S pozdravem
 
Mgr. Tereza Palečková
ředitelka tiskového odboru, tisková mluvčí