Miloš Vystrčil

PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • ODS
  • Jihlava
  • předseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.11.2013 10:29:44 - Lucky strike

Korupce

Nevím,kolik je Vám let,ale mohl byste upřesnit,jak vysoký úplatek jste Vy osobně dával prodavačce za toaletní papír a kokosovou moučku. Nevymlouvejte se prosím na to ,že Vám to říkala babička a že tu obrovskou korupční sumu už zapoměla. Děkuji Zelenka Praha.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.11.2013 14:35:32 - Miloš Vystrčil

Dobrý den. Je mi 53 let a na dobu před rokem 1989 si velmi dobře pamatuji.

Co se týká toaletního papíru, kokosové moučky nebo například i později barevného televizoru nebo například obyčejných obkládaček značky Erika, tak bylo nepsaným pravidlem, že je třeba zajít nejlépe za vedoucím příslušné prodejny, přátelsky promluvit a nechat na místě například čokoládu pro děti, domáci maso v konzervě nebo třeba i láhev něčeho tvrdého - podle toho o jak moc nedostatkové zboží se jednalo. Pak byla šance, že budete včas vědět kdy a kam si máte přijít stoupnout do správné fronty.

Tato zvyková korupce stejně jako heslo, kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu, byla za socialismu velmi rozšířená. Nejednou jsem byl svědkem.

Samozřejmě můžete namítnout, že to nelze vůbec porovnávat se současnými zejména celostátními korupčními skandály. Ano, máte pravdu, za budování socialismu žádné nebyly, protože nebyly ani žádné soutěže a žádná konkurence. O tom, kdo a za kolik co dostane nebo postaví se rozhodovalo úplně jinak. Bratrskou pomoc jsme například poskytovali v řádech desítek miliard úplně zadarmo.

Osobně jsem přesvědčen, že to neblahé výše popsané dědictví minulosti, má podstatný vliv na úroveň naší dnešní demokracie a naše dnešní chování a s ním spojené problémy včetně existující korupce. Bude trvat ještě jednu dvě možná tři generace než se s důsledky minulosti dokážeme vypořádat. Pokud se nám to vůbec podaří.

Na závěr pouze připomínám, že to neznamená, že popírám chyby současných politiků a politických stran a existenci korupce jako významného problému. Jsem a vždy jsem byl vůči své straně velmi kritický a voliči nás za naše chyby po právu "odměnili". Tak ale má fungovat demokracie. Buď se dokážeš poučit a polepšit nebo tady pro tebe milá strano (a může to být klidně ODS) není místo. To dříve (před rokem 1989) tomu tak rozhodně nebylo. Fronty, nefronty, korupce, nekorupce, jedna strana vládla pořád a běda, když jste nepřišel k volbám.

S pozdravem Miloš Vystrčil