ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.04.2011 13:44:01 - liliana

Pokračující nepřiměřenost některých kontrol

Dobrý den, budete se nějak bránit proti nepřiměřeným kontrolám našich řidičů a občanů na saské straně? Je to to samé, jako to bylo donedávna na jihu ČEch?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.05.2011 12:49:16 - Ministerstvo vnitra
 Dobrý den,
 
se zpožděním způsobeným mou dovolenou si dovoluji reagovat na dříve postoupený dotaz týkající se kontrol českých řidičů v SRN resp. Sasku.
 
Ministerstvo vnitra se brání nepřiměřeným kontrolám německých policejních a celních orgánů soustavně od počátku r. 2008 a nevynechá jedinou příležitost, jak na svůj nesouhlas s neodůvodněnými kontrolami šikanujícími cestující veřejnost upozornit - při jednáních s německou stranou i na úrovni EU (prostřednictvím spolupráce s českými europoslanci při interpelacích v Evropském parlamentu či neformální komunikací s Evropskou komisí).
 
Jsme přesvědčeni, že se díky našim aktivitám německá kontrolní praxe v mnohém změnila (např.jsme za uplynulý rok nezaznamenali případy porušující lidskou důstojnost, zvláště bavorská policie deklaruje maximální zájem o korektní jednání policistů), i nadále však zůstává nepřijatelnou (především z hlediska množství a důkladnosti prováděných kontrol neopírajících se o konkrétní podezření ze spáchání přestupku/trestného činu). Hlavním důvodem je německá legislativa poskytující policistům vysoké pravomoci při kontrolách v pohraničním pásmu 30 km od hranic, vysoká početní přítomnost německých policistů a celníků v příhraničí či množství orgánů působících v příhraničí (spolková policie, zemské policie, celníci).
 
Pokračující nepřiměřenost některých kontrol potvrzují také čeští občané, kteří se i nadále (byť ve výrazně nižších počtech oproti minulému roku) se svými stížnostmi na MV obracejí; MV je následně předává německé straně se žádostí o prošetření a oficiální stanovisko. Je nutno zmínit, že naprostou většinu stížností německá strana zamítá z důvodu postupu policistů vyhodnoceného jako konformní se stanovenými předpisy.
 
Ministerstvo vnitra usiluje o zintenzivnění spolupráce s německými orgány tak, aby byly plně využívány moderní prostředky policejní práce, nebyli obtěžováni cestující projíždějící společnou hranicí a aby byla zajištěna bezpečnost a veřejný pořádek po obou stranách hranice.
 
Co se týče současné situace v Sasku, z hlediska  kontrol se výrazně neliší od kontrol na bavorské straně hranic. Hlavním rozdílem je zvýšený výskyt krádeží automobilů, jenž je jedním z faktorů, který zatěžuje i v Sasku probíhající diskusi o přesunu policistů z pohraniční do vnitrozemí, od kterého si MV slibuje narovnání současného nepoměru v policejní přítomnosti a s ní související četností kontrolní činnosti a zvláště její důkladností. S pozdravem  Šárka Machotková