Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.12.2013 14:47:06 - karamelka

Proč už o vás není tolik slyšet a další dotazy

Proč už o vás jako senátorce není tolik slyšet?
co jste například v poslední době iniciovala? A najdu někde vaše vyjádření k nové úhradové vyhlášce ministra zdravotnictví?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.12.2013 15:36:00 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 Že o mně není mnoho slyšet, to je pravda jen částečně. Souvisí to jednak s mým krátkodobým působením v Senátu ( jeden kalendářní rok s přestávkami o prázdninách, ale hlavně v souvislosti s rozpuštěním poslanecké sněmovny a s pádem vlády Petra Nečase), jednak jde o jiný charakter činnosti. Přesto si vždy najdu téma, o kterém mám co říci a také k němu veřejně přispívám formou projevů v Senátu anebo i jiným předepsaným způsobem.

Tak například

jsem svojí zpravodajskou činností ohledně návrhu senátního zákona přispěla ke zrušení S-karet,

anebo jsem podpořila poslanecký návrh docentky Putnové, který zabezpečoval hladký průběh studia u vysokoškolaček – matek, a to po přerušeném studiu.

Zasloužila jsem se o zvolení jednoho z kandidátů do Ústavního soudu, kterého léta znám z poslanecké činnosti a v době mého působení na ministerstvu zdravotnictví zde pracoval ve funkci legislativního náměstka. Odmítla jsem některé připomínky, které souvisely s jeho nedávnými čtyřicátými narozeninami. Naopak – jeho znalostí by si měl každý vážit a snažit se mu vyrovnat.

Zásluhou několika petic jsem se vložila do problematiky lázeňské péče a jejího přežívání v podmínkách 21.století v ČR. Uspořádala jsem na toto téma odborný seminář v prostorách Senátu ČR ( více zde).

Byla jsem pověřena předsedou Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR, abych se zabývala stížnostmi, otevřeným dopisem a posléze i peticí občanů Klatovska, kteří upozorňovali na protipředpisová opatření v novém monobloku klatovské nemocnice (více zde). Tato opatření byla prosazena proti odporu odborné veřejnosti, včetně předsednictva České pneumologicko-ftizeologické společnosti ČLS JEP, předsedy ČLS JEP prof.MUDr.Jaroslava Blahoše,DrSc., vědecké rady České lékařské komory, Odborovým svazem ve zdravotnictví a v sociální péči, vedením Plicní kliniky v Plzni…V této souvislosti se objevily některé další nedostatky v personální práci, v hospodaření klatovské nemocnice atd. Petice neobsahovala však tolik podpisů ( nutno dosáhnout 10 tisíc vlastnoručních podpisů), aby bylo možno jednat o daném problému na plénu Senátu. Řešení daného problému je stále v chodu, i když rozhodnutí vedení klatovské nemocnice má i podporu zřizovatele, tj. Rady Plzeňského kraje.

Zabývala jsem se opět financováním zdravotnictví a vystoupila jsem na toto téma v Senátu. Zdůraznila jsem nutnost kontrol hospodaření v nemocnicích, které nejsou v gesci státu. Tím, že kontrolní činnost v těchto zařízeních pod různými zřizovateli velmi vázne a není komplexní, dochází zde k úniku financí. Není možné svalovat zadlužení třetiny nemocnic jen např.na vyhlášku, na zdravotní pojišťovny atp. Je třeba hledat úspory v šíři managementu, ve výši odměn představitelům obchodních společností, v efektivnosti holdingů atp.

( příprava projevu můžete shlédnout zde).

Na téma zdravotnictví jsem byla přítomna v pořadu  ČT 1 Máte slovo paní redaktorky Michaely Jílkové (31.10.2013). V diskuzi jsem mj.zdůraznila nutnost kontrol hospodaření i menších nemocnic. NKÚ se zabývá jen nemocnicemi v gesci státu, tj.fakultními.

Jsem takřka plně vytížena v mojí senátorské kanceláři ( Plzeň, Rokycany, Kralovice). Navštěvují mne občané s různými problémy, ale relativně nejčastěji s problémy zdravotními a s úrovní jejich řešení ve zdravotnických zařízeních v ČR. Přitom mě oslovují občané nejen z Plzeňského kraje, ale i v rozsahu celé republiky (těch je méně….).

S tím vším souvisí i plné vytížení mojí asistentky pí.Mgr.Ilony Samcové, která je původní profesí učitelka, ale po mateřské dovolené se věnuje velmi účinné pomoci pro moji práci senátorky, a de facto se přeškoluje do pozice zdravotní sestry .

Daleko intenzívněji se věnuji občanům seniorského věku anebo zdravotně postiženým, se kterými se osobně potkávám při návštěvách v jejich zařízeních, poradnách, obč.sdruženích atp.

Působím v Radě vlády pro seniory a problematiku stárnutí při MPSV, kde jsem se již několikrát uplatnila s koncepcí „koordinované rehabilitace“. Na koncipování tohoto zákona jsem se podílela v uplynulých 3 letech pod vedením bývalého náměstka MPSV ing.Davida Kafky. Návrh zákona je postoupen do vnějšího připomínkového řízení a po jejich vypořádání bude předložen zřejmě již nové vládě.

Nová úhradová vyhláška, resp. její definitivní verze,  mi byla zaslána právě dnes a na titulní stránce je vyjádření zasilatele z řad ředitelů krajských nemocnic, a to „že v ní žádnou kompenzaci za zrušené nebo spíše znovuzavedené hospitalizační poplatky nenašel…“