doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.12.2013 23:07:45 - VLADIMÍR DEDEK

PROČ..?

Opět se ptám-proč vynecháváte dotazy ,které "jaksi" nedokážete odpovědět? Abych vás uklidnil, v 80-tých létech po mě soudce TVRDOŇ z Okr. soudu ve Frýdku-Místku veřejně ŘVAL, že lidé s takovými politickými názory jako mám já, nepatří do této společnosti!!! Abych vám zvedl náladu, VĚŘTE, že tenkráte to byla procházka růžovým sadem oproti tomu , jak se dnes CHOVAJÍ některé LIDSKÉ HYENY oblečené v soudcovský talár !! Doufám, pane poslanče, že mě již brzy odpovíte. Děkuji, Dedek.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.12.2013 10:09:50 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Nemyslím, že bych záměrně něco vynechával. Pokud mne ale oslovují velmi vysoké počty lidí, pak jde o časové možnosti a v mnoha případech také mám odpovídat na to, co se hodně opakuje. Mnozí se  ptají i na  to, co jsem opakovaně veřejně vyjádřil a co často bylo i publikováno a co lze nalézt ve veřejně dostupných stenozáznamech parlamentu. I při vědomí toho, že většina médií včetně veřejnoprávních je stranická ve prospěch pravice a provádí selekci, skandalizaci nebo přímo i cenzuru "nepohodlných" osob, selekci, mediální úpravu či cenzuru "nevhodných" informací a vyjádření, mohu proto odkázat na to, že ten, kdo vynaloží určité úsilí, má stanoviska a názory najde. Pokud bych měl obecně posuzovat soudcovský stav a situaci českého soudnictví, hodnotit jeho možnosti dostatečně kvalifikovaně a  odpovědně "nalézat právo" nebo držet se ústavního rámce, platné legislativy a určitých etických zásad, pak jde o odraz současných společenských poměrů, o podmínky vytvářené pro fungování soudů a práci soudců prokorupčními a lobbistickými stranami a skupinami, které ovládly stát. Být za těchto podmínek kvalifikovaně jednajícím soudcem, osobností, která neselže a která se drží profesních i lidských etických norem nemusí být snadné. Přesto to mnozí i v systému současného korupčního a sociálně nespravedlivého a mnohdy jen formálně, nikoli obsahově demokratického režimu tvorby legislativy, výkonu moci a vládnutí dokáží  nebo se o to alespoň poctivě snaží. To, nakolik by měla a mohla pomoci soudcům i občanům za takto nastavených podmínek  profesní organizace či komora, je opět věc zájmů a postojů konkrétních skupin a osob, které se promítají do tvorby zákonů a do formování institucí nebo vztahů. Patřil jsem a patřím ke kritikům účelového ohýbání nebo popírání ustanovení ústavy a práv zakotvených v Listině základních práv a svobod. Mnohokrát jsem se veřejně dovolával toho, aby byly při tvorbě legislativy a uplatňování zákonů respektovány demokratické mechanismy a jednou již dosažená úroveň základních lidských práv. Pokud to vládní strany a za nimi stojící zájmové skupiny nerespektovaly a pokud  leckdy i Ústavní soud při posuzování konkrétních podání nesplnil, měřeno Listinou základních práv a svobod, vysoké nároky na něj kladené, pak i to je důvodem toho, jak to dnes v České republice vypadá. Stále však platí, že posuzovat konkrétní případy, osoby, zda selhávají nebo zda profesně a lidsky obstojí, je nutné konkrétně.