Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.12.2013 11:23:51 - prokos

Vážený senáte

Jsou vám známy body smlouvy TTIP a rizika pro ČR z ní plynoucí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.01.2014 12:26:40 - Senát Parlamentu České republiky

Problematika Transatlantické dohody o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP) je senátorům – především těm, kteří se touto agendou zabývají, samozřejmě známa. V rámci České republiky bude probíhat informační kampaň organizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu, které je gestorem agendy v rámci ČR.  

Vzhledem k tomu, že vyjednávání jménem Evropské unie a členských států povede Evropská komise, senátoři při jednáních v EU institucích kladou důraz na to, aby byly patřičně zohledněny všechny zájmy českého hospodářství, které spočívají především v odstranění klíčových překážek vývozu našeho zboží a služeb do Spojených států.

Největší bariérou pro vzájemný obchod jsou v současnosti odlišné systémy technických standardů, certifikací, homologací a regulatorních systémů obecně. Proto se na tyto oblasti  evropští a američtí vyjednávači hodlají zaměřit, protože společný blok EU a USA s jednotnými a vzájemně uznávanými standardy bude mít mimořádně vysoké šance stát se referencí pro technologické a jiné standardy na celém světě.

S pozdravem

Eva Davidová, tisková tajemnice Senátu