JUDr. Marie Nedvědová

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2011 13:06:52 - slavice

S exekucemi bez soudů zásadně nesouhlasím

Paní poslankyně, jaký máte názor na exekuce bez soudů? Jste zkušená právnička a myslím, že přes všechno ujištění, budou dlužníci vystaveni svévoli exekutorů.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.05.2011 21:02:39 - JUDr. Marie Nedvědová
S exekucemi bez soudů zásadně nesouhlasím.  Důvod je zcela prostý. V poslední době jsem se setkala s celou řadou případů, kdy jsou vymáhány fiktivní pohledávky nebo pohledávky přiznané rozhodnutím, které je v rozporu se zákonem a pokud dojde k rozhodování o exekucích bez přivolení soudů, lze tato rozhodování zneužít v neprospěch údajných dlužníků. Navíc náklady exekutorů jsou vypočítávány  v celé řadě případů zcela nepochopitelně, nejsou nijak zdůvodňovány a jsou neúměrně a bezdůvodně navyšovány. Oprávněnost  exekučního řízení, včetně stanovení výše nákladů exekutora, by proto mělo podléhat přezkumu nezávislého orgánu, t.j. soudu  Domnívám se proto, že je naopak nutno upřesnit pravidla pro exekutory, za jakých podmínek a jakým způsobem lze exekuce provádět, aby z jejich strany nedocházelo k neoprávněným zásahům a narušování základních  práv, garantovaných Listinou základních práv a svobod jako je např.nedotknutelnost obydlí, právo na ochranu osobních údajů a podobně.  S pozdravem   dr. Nedvědová Marie