Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.01.2014 22:28:43 - Maxe

školství - peníze - kontrola

Ptám se: ministerstvo školství (a i jiná ministerstva) mají hospodaření kontrolováno NKÚ? Že ano? Ale závěry z kontrol jsou třeba jen povšechné a nebo týkající nesprávných způsobů . Ale co říkáte na myšlenku: Ve sněmovně jsou výbory - i pro školství. 1x za půl roku je pozván ministr školství a předloží zprávu hospodaření - kolonka po kolonce účetní. OK - dobré, hospodárné, výbor (komise) posvětí. Špatné - dotazy? - nehospodárné - výbor poukáže na NEmorální, Nehospodárné položky - a ministře OPRAVIT, napravit. Proč? Protože si myslím, že jedině tento detailní způsob odsouhlasení výdajových položek, včetně podání vysvětlení ministra, může napomoci ZAMEZIT takovým zhovadilostem (pardon) jako byl nákup propagačního spodního prádla na MŽP, nákup bibli (MO), najímání externích právníků, poraden atd. Co vy na to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.01.2014 13:46:28 - Mgr. Ivo Pojezný
 Dobrý den,

ano, hospodaření ministerstev kontroluje NKÚ. Chápu Vaše rozhořčení, které též například v nákupu biblí pro Ministerstvo obrany a dalších sdílím. Obávám se však, že kdybychom měli probírat na výborech položku po položce v rozpočtech jednotlivých resortů, stejně by nám to příliš nepomohlo a navíc by to bylo téměř neproveditelné (časově i technicky). Myslím, že mnohem důležitější zaměřit se na kapitoly rozpočtu ministerstev a o nich se bavit. Mimochodem náš výbor má také kontrolní funkci. Cituji: „Výbor se zabývá kontrolou vlády především v oblasti školství, vědy, kultury a sportu. Mezi důležité působnosti patří průběžná kontrola veřejnoprávních subjektů a agentur, které patří do věcných oblastí výboru. Jmenovitě Technologické agentury ČR, Grantové agentury ČR a Akademie věd ČR. Výbor projednává kandidaturu členů do orgánů v oblasti kultury a vědy, jejichž volba náleží podle zvláštních zákonů plénu Poslanecké sněmovny. Výbor projednává kapitoly návrhu zákona o Státním rozpočtu a Závěrečného účtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, Státního fondu kultury, Technologické agentury ČR, Grantové agentury ČR a Akademie věd ČR.“

S úctou Ivo Pojezný