ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.05.2011 11:25:35 - johana

Vzdělání je důležitým statkem pro život

Pane senátore, uhodil jste hřebíček na hlavičku, vztah žák-učitel je podstatně narušen, učitel je často degradován na dohlížitele a vykladače nudných vět. Je pro toto nějaké řešení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2011 8:04:23 - Mgr. Pavel Eybert
Už ve svém článku jsem naznačil možné cesty. Není-li vztah ke škole postaven na tom, že žák (rodič) školu potřebuje, ale naopak na tom, že škola potřebuje žáka/studenta, bude to stále problémem. Vzdělání je důležitým statkem pro život. Všechno, co je jakoby zadarmo, pro většinu populace ztrácí svoji hodnotu. Tím nevolám po zpoplatnění (i když u vysokoškolského studia to má svůj význam a opodstatnění), ale po tom, že by každý měl vyvinout úsilí, aby se mu vzdělání dostalo, a nikoliv mu ho podstrkovat z důvodu vlastních příjmů škole. Svoji špatnou roli zde hraje akreditace škol, povolování objemů studentů. Tam je třeba začít. Pak je též nezbytná politická odvaha krajských zastupitelů a úředníků k úpravě rozměru středního školství.