Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.02.2014 23:20:28 - občan z Prahy

Dotaz

Pane Hermane, prosím Vás, kolik je odhadováno či evidováno za 40 let obětí komunistického režimu u nás v Československu?
Prosím, uveďte počet všech perzekuovaných - a porovnejte s letošními 600 000 nezaměstnanými.
Dále prosím počet popravených, zastřelených na hranicích a zemřelých následkem věznění - a prosím o porovnání s dnešním rapidním nárůstem sebevražd, přičítaným zhoršení ekonomické situace a každoročně přesahujícím 1000 lidských životů. A konečně prosím o uvedení, kolik lidí za komunismu přišlo perzekucemi či jakkoliv jinak o střechu nad hlavou - v porovnání s počtem dnešních bezdomovců, Vy tato čísla máte jistě v malíčku a věřím, že se nebudete zdráhat pravdivého porovnání a pojmenování, ze kterého tak vyplyne, který režim generuje (generoval) více svých tragických obětí.
Děkuji předem za objektivitu a cenné informace.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.12.2014 13:08:38 - Mgr. Daniel Herman
 Za komunistického režimu v Československu bylo pro tzv. politické trestné činy popraveno 248 osob, jedinou ženou byla Milada Horáková.
Ve vězení zahynulo přes osm tisíc osob (ubito, umučeno, zastřeleno, vyhladověno...).
Na drátech železné opony zahynulo kolem 800 osob. Poslední ještě v létě 1989, zastřelen ve Strážném na Šumavě, při pokusu překonat hranici do Bavorska.
V táborech nucených prací bylo bez soudu umístěno na 20 tisíc osob.
Do vězení bylo z politických důvodů odsouzeno na čtvrt milionu osob. Viz. rehabilitační rozsudky po r. 1989.
V létech 1948 až 1989 odešlo do zahraničí cca. 171 tisíc Čechů a Slováků.
Do tzv. Pomocných technických praporů (PTP) šlo sloužit z politických důvodů asi 22 tisíc osob.
Je třeba dodat, že tato čísla nejsou konečná. Mnoho materiálů se dosud nepodařilo zpracovat nebo prostě zmizelo. Navíc statistiky nezahrnují některé nezákonné internace, utajené vraždy a lidi zemřelé na následky věznění po propuštění. Lze tedy předpokládat, že skutečné počty obětí jsou ještě vyšší.