PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.02.2014 18:15:23 - Hodná

Pane Miloslave prosím,o odpověď,

Dokázal by jste vyjmenovat 10 zásadních chyb ,kterých se dopustil B.Sobotka při sestavování nové vlády a které budou mít dále podstatný vliv na její fungování.?? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2014 22:05:58 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Proč zrovna deset chyb? Nejzákladnější chyba se podle mého názoru stala už na začátku, a to ve zvolené koncepci volební kampaně, která nepřinesla žádnou nosnou myšlenku, jenom sliby, že ČSSD zaručí dobře fungující stát. Co to ale znamená dobře fungující stát? Pokud vím, i fašistický stát fungoval dobře. Volební výsledek odráží frustraci občanů z toho, jak fungovaly etablované politické strany. Voličům se jednalo o větší porci lidské důstojnosti, kterou předchozí Nečasova vláda urážela při každé příležitosti. Protestní hlasy nespokojených voličů tentokrát sesbíralo Babišovo hnutí ANO a Okamurův Úsvit. Slabý volební výsledek zúžil Sobotkovi manévrovací prostor. Místo toho, aby se ve větší míře opřel o občany a komunikoval s veřejností, spolehl se na koaliční vyjednávání s vybranými partnery. Sobotka tak vědomě rezignoval na velkou část vlastního volebního programu, a to zejména v částech, které jsou spojeny s ochranou sociálního státu. Ústup od volebního programu je nejviditelnější v oblasti církevních restitucí. Na tomto paskvilu, který prošel hlasem pravomocně odsouzeného poslance Pekárka, trvají lidovci, a Sobotka jejich tlaku ustupuje. Vlažnost sociálních demokratů k otázce referenda o církevním majetku se ukázala i v tom, že Sobotka a Hašek (mezi kterými zase tak velký rozdíl nevidím) nepodpořili vrácení předlohy tohoto zákona k přepracování. V čele vyjednávacího týmu o církevním majetku je senátorka Gajdůšková, která patří do galerie neosobností. Co může tato nepřipravená politička vyjednat? Sobotkův tým má jen málo skutečně kompetentních lidí. Mezi ně patří např. ministr průmyslu Jan Mládek nebo (aspoň si to myslím) ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Lidovecký ministr kultury Herman nebo místopředseda vlády Bělobrádek, pověřený řízením úseku vědy a výzkumu, jsou vyslovené experimenty. Ministr zemědělství Marian Jurečka neuspěl na úrovni komunální politiky, kdy ve volbách s devítičlennou kandidátkou skončil jako devátý. A nyní zodpovídá za celostátní zemědělskou politiku. Vyhlídky Bohuslava Sobotky, kterého drží v šachu Andrej Babiš, nejsou příliš příznivé. Jediná věc, která bude vládní sestavu stmelovat, je touha po kořisti a obava z nových voleb, na které nikdo z hlavních aktérů politické scény nemá peníze. Současná vládní garnitura a její ustavení je důsledkem naprostého myšlenkového a hodnotového vyprázdnění české politiky. Herci se střídají, ale role zůstávají stejné.