Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2014 16:34:00 - hugenot

Jsou politická prohlášení Veřejné přísliby?

U českých politiků se stalo zvykem že v předvolební agitaci naslibuji cokoliv a skutek utek. Připomínám na př. Topolánkovu dohodu s voliči nezavézt zdravotní poplatky nebo Sobotkovo ujištění zajistit spravedlivé restituce. Veřejný příslib je přece u nás soudně vymahatelný?! Co lze s tím dělat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.02.2014 10:41:01 - Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

Dobrý den, ust. § 2884 Nového občanského zákoníku zní: "Příslib odměny za nějaký výkon učiněný vůči osobě blíže neurčené zavazuje přislibujícího tehdy, byl-li příslib veřejně vyhlášen." Nezavedení zdravotnických poplatků či zajištění průběhu spravedlivých restitucí nelze dle mého názoru považovat za příslib odměny poskytované za podmínky splnění konkrétního výkonu. Ačkoli chápu mnohá rozhořčení a někdy až oprávněnou frustraci voličů z toho, že politici své sliby neplní, vidím přesto řešení v aktivním přístupu širší společnosti k politice (sledování a poukazování na rozpory s volebními sliby a praxí) a následné vyvození případné politické odpovědnosti (sankcí nezvolením v dalších volbách).

Helena Válková