MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2014 9:40:09 - J.Stamberk

podfinancované zdravotnictví

Kde jsou podle vás ve zdravotnictví největší rezerva? Kde získat peníze pro resort, který je natolik podfinancovaný a nemyslíte, že tak zrušení poplatků v nemocnici, současnou krizi ve zdravotnictví ještě prohloubí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.02.2014 12:40:50 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den pane Stamberk,

Omlouvám se, že reaguji až nyní, ale v pondělí jsme měli velké cvičení do nočních hodin a včera zase celý den cvičili blackout v Praze…, takže jsem dříve nemohl reagovat na Váš dotaz.

Kde jsou rezerva? Otázka spíše na ministra zdravotnictví nebo každého politika, který do této funkce chce nebo kandiduje. Já to nejsem. Stejně tak bych mohl odpovědět, že to je složité a těžká otázka i ještě složitější odpověď. Nebo proč bych Vám to veřejně sděloval a prozradil své know how? Já se to učil celý život, věnoval tomu mnoho času a dospěl k názoru nelehkým úsilím i studiem a zkušenostmi ze zahraničí nebo konzultacemi s kolegy atd., tak proč bych to zde za 5 min vytroubil do světa někomu pomohl zadarmo a radil, že?

Pokusím se ale něco málo uvést a to v obecné rovině a náznacích bez detailů. Rezervy ve zdravotnictví jsou všude, tj. v hospodaření nemocnic, kapacitě personálu, platy, obsazenost klinik, lůžkový fond, délka léčby, převyšetření pacientů, zbytečná vyšetření, alibismus zdravotníků, úspory, které nakonec zvýší náklady, předražené přístroje, nekoncepční kroky, nekoordinace systému, narušená – slabá až kulhající primární péče, bussines zdravotních pojišťoven bez konkurenčního prostředí i nesystémově dlouhá doba na přeregistraci klientů, subdodávkách všeho, prodeji nebo přenechání lukrativních činností, nevýhodné pronájmy a smlouvy na dodávky a subdodávky atd., nesmyslné nekoncepční kroky nebo nákupy a změny v systému, přizpůsobení systému politikům a zdravotníkům, místo aby se přiblížilo lidem – občanům, pacientům a voličům, neefektivní využití systému, zbytečné provozy a naopak nedostatek jiných, přeposílání pacientů v systému místo rychlého řešení, atomizace oborů, nedostatek kvalifikovaných odborníků a profesí ve zdravotnictví, zbytečné zvyšování kvalifikace zvyšující náklady ale nepřinášející efekt a spíše ještě zhoršující kvalitu péče… Sloučení některých ministerstev a zrušení některých ministerstev, kbez kterých se snadno obejdeme a jeich význam nechápe většina občanů. Zúžit aparát všech ministerstev, která by zůstala. Přinutit vyšší výdaje zdravotních pojišťoven na péči, např. omezením zbytečných až luxusních výdajů vč. drahých nájmů nebo nemovitostí. Absurdní jsou drahé paláce s luxusním vybavením těchto ZP v porovnání s pražskými nemocnicemi a prostředím pro pacienty i zdravotníky…

Na druhou stranu se domnívám nebo zastávám názor, že do českého zdravotnictví jde podstatně méně peněz než v jiných zemích, kde mají stejné nebo i horší zdravotnictví.

Kde získat peníze? Zvýšit výběr od občanů, zvýšit platby státu za své pojištěnce, přesun prostředků z jiných resortů – když nemáme na zdraví občanů, tak nemůžeme utrácet jinde za zbytečnosti nebo nelze tolerovat vyhazování peněz oknem a prosté rozkrádání, které všude kolem vidíme. Není možné dále tolerovat utrácení ministerstev za zbytečnosti nebo půlmilionové platy státních firem apod.

Poplatky jsou omyl. Byly to regulační poplatky, které nic neregulují. Všude je již zrušili nebo ruší. Je mylná představa politiků a jiných, že pacienty omezí nebo snad vystřelí na Mars… Pacienti nezmizí, jen se v systému přesunou jinam. Zrušení pohotovostí a omezení primární péče vedlo jen k nárůstu případů u ZZS nebo přesun do ambulancí nemocnic. Stejně tak omezování lůžek přináší problémy v přednemocniční péči. Nedomnívám se, že zrušení poplatků výrazně ovlivní systém. Je směšné, že ti co křičeli a kritizovali zavádění poplatků a tehdy předkládali různé argumenty proti, dnes křičí proti jejich zrušení a opět předkládají jiné argumenty proti zrušení. Opět straší veřejnost ohrožením péče nebo krizí a podobné nesmysly.

České zdravotnictví je dobré a dokonce v mnoha ohledech lepší než to „západní“. Jediným problémem jsou lidi a lidské faktory, které často naše dobré zdravotnictví deformují nebo kazí.

Hezký den

Schwarz