Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.03.2014 18:43:04 - Marek67

Dětské skupiny

Dobrý den, zajímalo by mě jak chcete vytvořit zázemí pro dětské skupiny v PS. Tím myslím - provozní požadavky, hygienické požadavky, stravovací požadovavky. Nedovedu si představit jak by jste upravovala stávají PS aby splňovala hygienický zákon.
Dětské skupiny jsou dobrý nápad, ale neměl by skončit jen v PS pro politiky. Rodiny s dětmi mají také tento problém, ale bohužel nemají takovou moc si ve své práci takové skupiny vyřídit. Jak budete toto řešit, nařídíte zaměstnavatelům skupiny na požádání matek založit, nebo to bude jen pro ty co toto schvalují.
Jsou matky v různých oborech, ne jen v kancelářích.
Marek Platzek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.04.2014 11:02:59 - Ing. Radka Maxová
  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Dobrý den,

děkuji mnohokrát za dotaz, který je vlastně pro mě teď velmi aktuální a osobně mě velmi zajímá. Před několika dny jsem absolvovala „cestu“ po různých mateřských centrech, event. i dětských koutcích právě pro pracující rodiče, resp. rodiny s malými dětmi.

Nebudu mluvit moc o mateřských centrech, které bývají většinou zakládány jako občanská sdružení, místní maminky si je zakládají samy a jejich zaměření je malinko jiné než alternativní mateřská školka, o kterou se mi jedná. V Čechách doposud převažují klasické mateřské školky, které samozřejmě musí splňovat ty hygienické požadavky, o kterých mluvíte. Ale narazila jsem i na klasické MŠ, které nemají vlastní vývařovnu, mají „jen“ prostory, výdejnu na jídlo a samozřejmě odborný personál. Je to trochu zjednodušené, ale jde to. Jídlo, které je z pohledu hygienických požadavků to nejnáročnější se dá totiž dovážet a Vám stačí schválení zřizovatele a povolení příslušné hygienické stanice tj. prostory na 1 dítě v m2 + výdejnu + personál). Vše ale záleží na počtu dětí ve skupině. Je tu i alternativa nošení vlastního jídla a možnost  ohřevu. Viděla jsme na vlastní oči a funguje to také. Je to volba rodičů. Skutečně to lze skloubit a vymyslet při troše dobré vůle adekvátních stran a nemusí to být ani finančně tak náročné, že by se rodina, kdy rodiče chodí do práce nemohli dovolit. A pak se samozřejmě objevují   i první vlaštovky, tj. soukromníci, kteří podobné koutky jsou ochotni provozovat.

Věřte, že toto je tématika, která mě skutečně velmi zajímá a udělám vše pro to, aby mladé rodiny (většinou mamainky) nebyli hendikepováni na trhu práce dlouhodobým oddělením od výdělku a i přesto měli šanci zůstat ženami a matkami. Pokud Vás to zajímá blížeji, měla jsem o vzniku dětských skupin projev v poslanecké sněmovně dne 26. 3. 2014. V archivu jednání byste ho měl najít.

Mějte se hezky, přeji zdraví a šťastnou rodinu.

Radka Maxová