Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.03.2014 15:07:59 - Plavcová

zákon o dětské skupině

Podporujete zákon o dětské skupině. Kdy bude platit a budou cenově stejné, jako státní školky nebo budou odpovídat cenou těm soukromým? A také by mě zajímalo, co říkáte na doporučení OECD, který v kostce říká, že má ČR zkrátit mateřskou a zajistit více školek? Plavcová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.03.2014 17:57:00 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
 Vážená paní Plavcová,
zákon o dětské skupině podporuji, kdy se podaří jej přijmout je zatím otázkou, nicméně návrh počítá s účinností od 1.9.2014. Uvidíme, zda bude možné tento termín dodržet. Služby péče o dítě v dětské skupině mohou být poskytovány jak bez úhrady nákladů, tak s plnou úhradou nákladů. Bude tedy záležet na každé dětské skupině, jakou výši poplatku  zvolí a jaké náklady bude péče v ní mít – tzn. jak bude skupina veliká atd. V případě zřizovatelů-zaměstnavatelů je možné, že úhrada bude minimální a péče bude poskytována v rámci péče o zaměstnance jako benefit.
Samozřejmě je nyní potřeba více školek a proti takovému doporučení nelze nic namítat. Problémem je, že obce jako největší zřizovatelé školek v mnoha případech špatně řídily svou školskou politiku, neboť po demografickém útlumu mnoho škol a školek zrušily, aniž by respektovaly současnou demografickou vlnu. Stejný problém nastane opět - jakmile se nedostatek školek změní v nedostatek základních škol, opět budou volné kapacity v mateřských školách. Je třeba, aby s budovami školek i jejich zaměstnanci obce naložily moudřeji. 
Zkracování rodičovské dovolené, domnívám se, není zatím vůbec na pořadu dne. Pokud bychom chtěli, aby více rodičů i  v průběhu současné rodičovské dovolené pracovalo třeba na částečný úvazek, je třeba volit jiné cesty, jednou z nich jsou právě flexibilní dětské skupiny.
Zdraví
Anna Putnová