Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.04.2014 14:01:42 - Mipro

Česká pošta

Pane ministře, na poště DEPU České pošty ve skladové ulici Plzeň dochází pod vedením paní Minárikové k zoufalému nedostatku a úbytku kvalifikovaných pracovníků. Ti jsou propouštěni zejména za to, že vyžadují dodržování bezpečnosti práce, ke kterému dochází trvale zejména na nočních směnách DEPA. Moje otázky zní :
1) Jak přimět nadřízené k dodržování Zákoníku práce ve velkém státním podniku ?
2) Jak lze postihnout interní kontrolory, když uvnitř vlastního podniku "NEVIDÍ" to, že samotné ženy musejí zvedat balíky až do 50kg?
3) Jak je možné že na směnách pracují lidé v polovičním počtu ?
4) Nemůže to být tím, že manažeři jsou odměňování zejména podle úspor na mzdových prostředcích ?
5) Nezůstane Váš zájem o Českou poštu jen u výměny ředitele ?
Otázek může být ještě mnoho. V každém případě se týkají Vašeho rodného města a lidí,. kteří zpracovávají zásilky i pro Vás a Vaši rodinu. Děkujeme za podporu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2014 21:04:31 - Milan Chovanec

Dobrý den,

Depo Plzeň je největší depo v regionu, pracuje zde 250 zaměstnanců koncentrovaných z bývalých dodávacích pošt v Plzni.

Dotazy dle obsahu směřují do oblastí pracovníků vnitřní služby, kteří pracují
v odpoledních a nočních službách. Tito pracovníci zpracovávají velké objemy zásilek, z nichž značná část je skutečně těžší než 15 kg a část zásilek je těžší než 30 kg. Tento problém je v České poště, s. p. řešen vzájemnou výpomocí pracovníků ve směně (zásilky jsou přenášeny alespoň ve dvou lidech). Pro manipulaci s těžkými zásilkami (břemeny) jsou vydány pracovní postupy, se kterými jsou zaměstnanci seznámeni a je jejich povinností je dodržovat. Interní kontroly v rámci pošty nezjistily porušování stanovených postupů, nicméně na základě těchto dotazů byli kontrolní pracovníci poučeni, aby se v rámci dalších kontrol zaměřili právě na tuto oblast.

Od ledna do dubna 2014 ukončilo pracovní poměr na depu Plzeň celkem 33 zaměstnanců v pracovním poměru a Česká pošta, s. p. se potýká s obtížemi při náboru vhodných zaměstnanců a jejich stabilizaci v podniku. Plánovaná obsazenost nočních směn je 8 pracovníků vnitřní služby. Standardně jsou noční směny obsazovány 5 stálými zaměstnanci a jsou doplňovány brigádníky podle potřeby.

Vedení depa aktivně komunikuje se zaměstnanci a řeší jejich problémy. Bezpečnost zaměstnanců a jejich pracovní podmínky jsou jedním z důležitých zájmů České pošty, s. p. jako zaměstnavatele. Do těchto oblastí pošta ročně investuje značné finanční prostředky a má za to, že oblast BOZP je dostatečně zajištěna a je průběžně zdokonalována, aby se neustále minimalizovala rizika. Pravidelně pak o přijatých opatřeních, inovacích a dalších projektech vedení pošty referuje dozorčí radě podniku a odborovým partnerům a snaží se pružně reagovat na provozní potřeby, i na případné námitky a poznatky odborových partnerů a zaměstnanců.

K dotazu na provázanost případných odměn manažerů na úsporu mzdových nákladů lze uvést, že mzdy manažerů jsou, jako u ostatních zaměstnanců, navázány na splnění nastavených ukazatelů. Jedním z nich je dodržení stanoveného plánu mzdových nákladů. Žádné další odměny za úsporu mzdových nákladů nejsou stanovovány.

Závěrem lze konstatovat, že Ministerstvo vnitra z pozice zakladatele státního podniku Česká pošta aktuálně zpracovává podrobnou analýzu stavu v podniku a připravuje plán strategického rozvoje a směřování pošty do budoucna. Hlavním cílem je zachování dostupnosti kvalitních poštovních služeb pro občany.

JUDr. et Mgr. Radomír Valica

ředitel kanceláře

 prvního náměstka ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost