Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.04.2014 9:35:07 - Danadana

Pane ministře

Jak budete řešit šikanu zaměstnanců České pošty zaměstnavatelem? Podmiňování odměny za práci prodejem finančních produktů je šikanou, protože toto není posláním ani podnikatelským záměrem České pošty. V neposlední řadě je třeba přihlédnout ke skutečnosti, že pojištění, půjčky jsou velice citlivým předmětem dnešní doby a konzultovat takové služby by měli jen opravdoví odborníci . Tedy pokud Česká pošta zrovna nestojí o nálepku "šmejdů".

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2014 21:11:20 - Milan Chovanec

Dobrý den,

Je třeba si uvědomit, že Česká pošta, s. p. nečerpá ze státního rozpočtu žádné finanční prostředky a na provoz veškerých svých aktivit musí získat finance svojí vlastní činností. Současně má ze zákona povinnost chovat se s péčí řádného hospodáře. A to se týká obchodní činnosti vykonávané pro alianční partnery.
Na finanční služby, které pošta poskytuje, je pak třeba hledět jako na celek a je nutné zařadit je do odpovídajícího kontextu. S poklesem poptávky po klasických poštovních službách, zejména listovních, se potýkají všechny evropské národní pošty. Značné ztráty ve výnosech je nutné nahradit výnosy z jiných oblastí. Jednotliví národní poštovní operátoři v Evropě a ve světě se v takové situaci bez výjimky zaměřují zejména na poskytování logistických služeb, ICT a telekomunikačních služeb a služeb finančních. V případě České pošty, s. p. představují příjmy z poskytovaných finančních služeb nezanedbatelnou část celkových ročních výnosů. Zaměstnanci, kteří se na prodeji podílí, jsou za tuto práci honorováni podle systému odměňování, který je uplatňován po dohodě s odborovými orgány, tj. formou poskytování odměny za výkon. Zaměstnancům ve styku se zákazníkem jsou stanoveny ukazatele, které jsou měsíčně vyhodnocovány a za jejichž splnění obdrží nad rámec základní mzdy tzv. výkonovou mzdu.

Zaměstnanci, kteří jsou do procesu uzavírání produktů zapojeni, jsou zaměstnavatelem ve spolupráci s jednotlivými aliančními partnery na tuto činnost školeni. V rámci školení jsou informováni také o legislativních limitech této činnosti, aby se vyvarovali jednání, které by mohlo být v rozporu s právními předpisy České republiky.

Jednoznačně lze odmítnout, že zavedení systému prodeje produktů aliančních partnerů je formou šikany zaměstnanců České pošty, s. p. Jedná se o jednu ze služeb, které Česká pošta, s. p. poskytuje v souladu s českým právním řádem. V případě, že má jakýkoliv zaměstnanec podezření, že je ze strany zaměstnavatele „šikanován“, má možnost se obrátit na vedení České pošty, s. p., na orgány inspekce práce či přímo na soud.


S pozdravem

JUDr. et Mgr. Radomír Valica

ředitel kanceláře prvního náměstka ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost