Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.04.2014 10:39:07 - princezna_sisi

protidrogová prevence mladistvých

Pane profesore/poslanče, chtěla bych navázat na včerejší debatu na ČT1. Zajímalo by mě, zda byste byl pro další hodinu tělesné výchovy navíc, a především, zda by nebylo dobré do osnov více zapracovat protidrogovou problematiku. Žáci chodí na exkurze do parlamentu, planetária apod., proč ale nechodí i do různých ústavů, kde se lidé ze závislosti léčí? A poslední dotaz, kdo nebo co zde podle vás nejvíce selhává? Rodina-škola-stát-policie

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.04.2014 16:03:56 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Výchova je vždy běh na delší trať, kde musí spolupracovat rodina i škola. Na represi jako účinný nástroj bych věřil relativně nejméně (i když za porušení pravidel / mezí akceptovatelného chovalní i v jakkoli svobodém prostředí adekvátní trest přijít musí).
Exkurze do léčeben jen vypadají jako dobrý nápad. Lidé tam jsou ovšem pacienti se svými právy na soukromí, nikoli exponáty v zoo nebo cirkuse, aby se na ně jen tak chodilo dívat publikum. V tom se to opravdu od planetária, divadla či muzea (nebo parlamementu, eh...) opravdu liší. To ale neznamená, že by to barovné memento nebylo ve školní výchově zprostředkovatelné nějak jinak.
Stran tělocviku souhlasím, kromě zdatnosti může později přibývat i ergonomie. Jako rektor jsem svého času kromě založení Fakulty sportovních studí zavedl i ve studijním systému na univerzitě povinné penzum v úvodu studia, hlavní změna mého nástupce byla realizace předvolebního slibu v akademické volbě redukce na polovinu.