Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2014 11:25:32 - cvrček ála

úpadek zdravotnictví

Když sleduji vládu, jak jedná o financovávaní zdravotnictví, mám dost obavy z jeho budoucnosti. Máte stejné obavy? A druhý problém, který se týká zdravotnictví. Velká část lékařů (ne v Praze) je v důchodovém věku a mladí lékaři nejsou, nebo utíkají do zahraničí. Co s tím?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.04.2014 12:50:22 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 




Vážený pane tazateli,


Reaguji na Vaše dotazy, které se týkají  našeho zdravotnictví.


  1. Bohužel, musím Vám dát zapravdu, že naše zdravotnictví je dezorganizované a tím se nutně jeví jako málo efektivní, resp. v úpadku. Je mi líto, že přes moje opakované podněty a připomínky se žádný z mých nástupců ve funkci ministra nezabýval podrobnou analýzou aktuálního stavu a tím pádem nedospěl k závěrům, jak dál a jak lépe. Existuje totiž obor pod názvem „organizace zdravotnictví“, ze kterého se skládá na závěr studia medicíny státnice, většinou v rámci sociálního lékařství, na všech lékařských fakultách v ČR.

  2.  Ve spolupráci s pracovníky Institutu zdravotnické politiky a ekonomiky jsem předložila v červenci 2005 „koncepci zdravotnictví“, kterou Paroubkova vláda přijala. Leží zaparkovaná ve Strakově akademii a žádný z mých následníků se jí nezabýval a tím neuskutečňoval myšlenky, které jsou v ní obsaženy. Dokud se každý ministr zdravotnictví bude muset zabývat financováním zdravotnictví a jeho nedostatečností, pak se ke zlepšení organizace nikdy nedostane. Bude pokračovat chaos, zdvojování vyšetření, posílání nemocného „od čerta k ďáblu“ , ke zbytečným vyšetřením, které nikdo nezhodnotí, chybí tzv. týmový lékař atp. V roli pacientského ombudsmana se setkávám s dokumenty různých nemocných a vstávají mi vlasy hrůzou…

3.  Nedostatky jsou i ve vzdělávání lékařů v postgraduální etapě. Kdybychom se vrátili k předrevoluční praxi, lékaři by neutíkali, poněvadž by  za svoje předatestační vzdělávání např.nemuseli platit, což považuji za vrchol nevkusu. V současné době existují snahy o nápravu, ale musí se „sáhnout“ do zákona, což trvá řadu měsíců….