ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.04.2014 15:31:48 - Bady

otevírací doba

Co si myslíte o zákazu prodeje v obchodech o státní svátky? A můžete svou odpověď odůvodnit? Děkuji Bady

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.04.2014 20:22:54 - Mgr. Petr Adam
dobrý den, zrovna dnes jsem dostal stejný dotaz, tak moho odpovědět stejně:

Souhlasím s návrhem na omezení prodejní doby. Svátky by měli lidé trávit jinak

Senátoři v prvním čtení podpořili návrh na omezení prodejní doby v obchodních řetězcích. Zavřeno by měly mít o sedmi státních svátcích, o Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00.

S vyjádřením Senátu upřímně souhlasím. Uvědomuji si, že spousta lidí si něco takového ani nedokáže představit, ale zavřít supermarket na sedm dní v roce opravdu nikomu výrazně neublíží. Již několikrát jsem se vyjádřil, že jsem člověk, který je obecně proti zákazům, nicméně v této konkrétní problematice se takovýmto opatřením nebráním.

Nechci společnosti vnucovat svůj názor, je však smutné dívat se na obchodní centra obklopená tisíci aut právě ve svátky. Dle mého názoru to jsou dny, kdy by lidé mohli trávit čas spolu, se svými rodinami, a nikoliv v nákupní horečce. V Německu nejsou obchody otevřeny ani v neděli a až na výjimky mají zavřeno i o svátcích. Pro Němce je to zkrátka den, který tráví jinak.

V neposlední řadě nelze opomenout také zaměstnance těchto zařízení, kteří jsou bohužel často postaveni před hotovou věc. Nemají totiž možnost vybrat si, zda o svátku chtějí pracovat, či ne. Je jim sděleno: „Buď dělej, nebo jdi!“

Možná ten kapitalismus bereme někdy až moc vážně. Řetězcům bychom samozřejmě neměli přikazovat, jakou mají mít otevírací dobu, ale někdy je potřeba začít i takto, aby tu lidé začali vnímat sváteční dny podobně jako třeba v Německu, což bych si velmi přál.

Mgr. Petr Adam
poslanec Úsvitu za Jihomoravský kraj