RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.04.2014 11:05:38 - pavel60

Pane poslanče jako Opaváka se ptám jaká je reakce

na požadavek husitské církve s vydáním budovy města , kde sídlí loutkové divadlo, vzdělávací centrum pedagogiky a další prospěšné organizace. Přičemž místní znali poměrů ví, že církev tuto budovu prodala počátkem padesátých let.Zdá se mi, že těch připadů je více , kdy církve na základě restitučního zákona se snaží získat i majetek, který již jednou prodala. V takových případech v civilizované společnosti se jedná o podvod. Údajně u nás v případě církvi to podvodem není, a je na státu prokázat , že církve nemají nárok. Nemyslíte si, že takto uplatňované nároky ne majetek jednou prodaný je trestním činem, a církevní funkcionáři, kteří o něj žádají se dopouštějí trestné činnosti a měli by být trestně stíhání?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.05.2014 10:38:59 - RSDr. Miroslav Opálka
Jednak chci předeslat, že jsem pro tzv. restituční zákon nehlasoval. A co se týká požadavků církví, které si nárokují tzv. vrácení majetku, musí doložit vše potřebné a státní orgány prozkoumávají soulad se zákonem. Musely být uvolněny další peníze na tuto agendu a přijati noví lidé. Asi se ani vše ve stanoveném čase nedá stihnout. Já jen mohu doufat, že se případné podvody podaří odhalit. V kauze Loutkového divadla v Opavě je aktivní i město. Snad se veřejnost o všech případech neoprávněných požadavků dozví alespoň prostřednictvím aktivních médií. Posouzení toho, zda jde o úmyslný trestný čin však je jen na orgánech činných v trestním řízení. A bez žalobce není soudce...