ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.05.2011 13:59:05 - lukas

Vztah obyvatel k bioplynovým stanicím

Bioplyn je jistě zajímavá alternativa, ale mnoho obyvatel obcí o něm nechce ani slyšet. Je toto nějak řešeno? děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.05.2011 12:48:51 - Ministerstvo zemědělství
 Poměrně rezervovaný vztah obyvatel k bioplynovým stanicím sahá svými kořeny k počátku jejich rozmachu v ČR, kdy občas z důvodu špatného technologického postupu při provozu bioplynky „zaváněly“.
S rostoucím počtem BPS v ČR a s již několikaletými zkušenostmi s jejich provozem však tento problém prakticky vymizel a s tím se samozřejmě zlepšilo i vnímání bioplynek obyvatelstvem.
Přispěla k tomu řada faktorů jako např. zlepšení technologických postupů provozu BPS a vyšší kázeň při jejich dodržování. Dále rovněž zdokonalení vlastní technologie, jež předchází (technologický postup) a případně rovněž zamezuje šíření zápachu (zakrytí nádrže s digestátem) a rovněž zavedení přísnějších bezpečnostních opatření (každá BPS je vybavena zařízením – tzv. „fléra“, jež v případě nadprodukce bioplynu tento spálí a zamezí tak jeho úniku do okolí, a tedy i zápachu).
Do budoucna lze dále předpokládat další zlepšení vztahu obyvatel k BPS a to v souvislosti se snahou provozovatelů (zemědělců) o vyšší využití tepla, které by mohlo být za relativně nízkých nákladů nabízeno obyvatelům obcí k využití pro potřeby vytápění jejich domů či ohřevu vody.
Bioplynka má největší smysl jako přidružená k zemědělskému podniku (a ten obvykle bývá na kraji vesnice), aby primárně likvidovala jeho odpady (které by případně občany obtěžovaly neméně, kdyby se musely skladovat nebo přes vesnici přepravovat).