ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.09.2011 11:04:07 - anynka

Rychlé zrušení bez následných opatření

Lze měnit pro budoucí období kvóty na výrobu cukru?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.09.2011 9:11:40 - Ministerstvo zemědělství
Dobrý den, systém cukerních kvót, cen cukrové řepy atd. zkrátka celý cukerní systém EU je ustaven nařízeními Rady a sítí nařízení Komise. Proces změny takových předpisů trvá přinejmenším řadu měsíců. Celý systém je nastaven do hosp. roku 2014/15 včetně. Systém je primárně postaven jako podpora pěstitelů cukrové řepy ve Společenství, potažmo výrobců cukru, nikoliv zpracovatelů cukru, přičemž přímou překážkou dovozu cukru ze třetích zemí nejsou samotné výrobní kvóty v EU, ale systém celní ochrany (cla a množstevní limity). EK má nástroje, a také je letos využívá, jak pevně nastavenou celní ochranu podle potřeby upravit – vydáním předpisů na množstevní dovozy s menším či nulovým clem apod.

Rychlé zrušení bez následných opatření by vedlo k totálnímu kolapsu pěstování řepy a výroby cukru v EU, ohroženo by bylo cca 1,5 mil. hektarů řepy a navazující činnosti. I když loňská výroba nebyla nejlepší, vyrobilo se v roce 2010 dostatek cukru nad kvótu v celé EU; bilančně celková nabídka převýšila poptávku, přesto volného cukru bylo méně. Prognózy letošní kampaně v celé EU slibují výrobu dostatku cukru nad rámec kvót.

Výše uvedené informace však neznamenají, že by cukerní systém EU byl považován za jedinou možnost existence řepařství a cukrovarnictví v EU, za dokonalý a nejlepší systém, avšak jej bez přípravy zrušit s vědomím okolního dotovaného světa by sice vyhovovalo dovozcům, ale konečný spotřebitel v EU by brzy pocítil nárůst ceny cukru a všech výrobků s cukrem právě vlivem zániku tohoto oboru v EU - jako konkurenta pro okolní svět.