Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2014 17:13:00 - TomášProuza

Referendum

Dobrý den Pane Okamuro.

Vážím si Vás a Vaší práce, není týden, kdy bych neslyšel, že jste se do někoho nepustil kvůli jeho křivotám, nebo zcestným názorům. :). Čeho se bojím, tak referenda. Rád bych si myslel, že mam vliv na chod politiky, ale na druhou stranu se bojím typického syndromu českého trenéra, který rozumí všemu. Připadá mi dost odvážné, aby lidé hlasovali o něčem o čem nemají ponětí, a přesto v zásadní otázce radí sousedovi. Nešlo by zavést k referendu a hlasování nějaký "index zasvěcenosti", který prokáže základní znalosti problematiky? Člověk, jenž věnuje hodinu načtení daného tématu může otočit o 180°.

Něco podobného by se mi líbilo i u voleb, kdy by si člověk nějakým základním testem mohl zvýšit "index hodnoty hlasu". Např. v hlasovacím lístku by bylo 10 otázek , stylu ministrem financí je a) ....
Chápu, že by to mohlo některé voliče odradit, ale nikdy jsem nepochopil snahu dostat k volbám všechny občany. (Nejsme v KLDR)

Děkuji s pozdravem

Tomáš Prouza

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.05.2014 14:46:48 - Tomio Okamura
Myslím, že už jsem Vám odpovídal. Moc Vám děkuji za Vaší přízeň. Pokud jde o referenda, pak se nehlasuje o čemkoliv, ale jen o tom, co voliče skutečně zajímá, o čem hlasovat chtějí. Vzhledem k tomu, že tato země je jejích občanů, mají plné právo o sobě a své zemi rozhodnout sami kdykoliv si to přejí. 
Mýtus o odbornících je přece nesmyslný - ukažte mi v Parlamentu odborníka na zákony, o nichž rozhoduje. Ukažte mi zákon, o kterém se v PSP rozhodovalo na základě odbornosti, nikoliv na základě čistě politického nebo lobbistického zadání. Kdyby rozhodovali odborníci, nemáme vytunelované fondy a firmy v devadesátých letech, z hazardu by se platily daně a hrací automaty by byly plošně zakázané. Tisíce zákonů by vypadaly jinak. Ale dnes rozhoduje několik desítek nekompetentních zlobbovaných nebo ideologicky či stranicky zaujatých laiků. Přiznejme, že voliči jsou sice stejní laici, ale v jejich rozhodování bude větší racionalita, protože budou hájit svůj zájem, nikoliv zájem lobbistů či jedné strany.