Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2014 10:12:20 - dodo13

Senát

Podle Opálky je Senát nadbytečný a drahý přepych. Co si ale celkově myslíte o tom, že na 10 milionů obyvatel máme na 281 zákonodárců? Byl byte pro snížení počtu? A nemusí se to týkat jen Senátu. nač je 200 poslanců? Přeci jen máte zkušenosti z obou komor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.05.2014 15:10:32 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Dobrý den, s názorem kolegy Opálky tentokrát nesouhlasím, i když si jej moc vážím jednak pro jeho znalosti a vědomosti, jednak i pro jeho lidské vlastnosti. Můj nesouhlas v žádném případě není úkornou reakcí, a to z toho důvodu, že v Senátu jsem nyní já. Chci vyjádřit názor na existenci Senátu, který jsem měla již dříve, ještě v době, kdy jsem byla  poslankyní, v době existence především Nečasovy vlády.

Senát je volen zcela jiným způsobem, jak je nám všem dostatečně známo. Výběr z několika kandidátů v příslušném volebním okrsku je zcela jistě zdůvodněn kvalitou příslušného kandidáta, méně pak politickou stranou, která jej jako kandidáta vybrala.

Jde o člověka staršího 40 roků, což je také podstatným  atributem. Mladí lidé, kteří jsou zvoleni do poslanecké sněmovny, mají mnoho handicapů, a to hlavně v tom, že jejich mládí nedovoluje, aby měli důležitou profesní "proslavenost". Ani při nejlepší vůli a pracovitosti prostě zatím nemohli prokázat svoji osvědčenost.

Zcela jistě z těchže důvodů  nemohli ani získat profesní a životní moudrost, poněvadž ta se nabírá až v pracovních a mezilidských vztazích.

Diskuze v Senátu jsou velmi věcné a většinou nejde o politikaření. Diskuzní příspěvky jsem si  často vytiskla v roli poslankyně  jako cenný materiál, užitečný v diskuzi v poslanecké sněmovně, kde dosud podobný názor nezazněl...a při konečném hlasování rozhodnul o počtu hlasujících kladně...

Poslanecká sněmovna obsahuje členy poslaneckých klubů, kteří jsou daleko více politicky vázáni, na rozdíl od klubů senátních. Tím například nebývá v PS přijímána některá zákonná norma, ač je věcně správná, neboť převažují politické zájmy, například odpor a závist vůči politické straně, která by se přijetím takové normy "příliš proslavila".

Poslanci jsou voleni více politickými hledisky a občané je relativně málo znají ze všech uvedených důvodů. Jejich volbu určuje lídr anebo typ politické strany, málokdy jsou podrobněji známí ti ostatní, v zástupu za lídrem. Často jsem byla překvapena, a to hlavně při zvolení VV do PS, jak nadměrné sebevědomí a fyzická krása vedou hlavně ženy poslankyně k přesvědčení, že právě ony jsou ty pravé...ty nejchytřejší ! Některé z nich ani nedodržovaly základy lidské slušnosti, aby uměly alespoň pozdravit !

Odmítnutí existence jedné z komor Parlamentu by mělo být podrobeno důkladnému zkoumání, aby případná  nová norma shrnula všechny klady minulého uspořádání, a vyloučila záporné atributy, které se v minulosti, při existenci obou komor, objevily. Dokonalé by  to však nebylo nikdy....

S díky za dotaz a s pozdravem Milada Emmerová