Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2014 9:24:30 - Horáková

pojišťovny

Proč je tolik zdravotních pojišťoven? Jaký počet by byl podle vás ideální? Já osobně mám totiž problém s tím, že každý lékař preferuje jinou. Jak si pak správně vybrat? Jeden doktor mi doporučil OZP, doktorka jinde si ale stěžuje, že proplácí málo věcí. Horáková z Prahy

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.05.2014 15:26:08 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

 Vážená paní Horáková,


Vašemu dotazu plně rozumím.

V porevolučním období bylo založeno 27 zdravotních pojišťoven a bylo ponecháno na vůli občanů, do které se přihlásí a budou v ní zaregistrováni. Postupem doby ubývaly, a to z několika důvodů. Některé zkrachovaly, jiné fúzovaly. Nejvíce občanů je registrováno u všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Navíc má zaregistrováno nejvíce "nákladnějších" občanů, především seniorů. Ti jsou v drtivé většině chronicky nemocní, a tak jsou závislí na permanentní zdravotní péči, minimálně na předpisu medikamentů.Jejich příjmy však této spotřebě neodpovídají v plném rozsahu, neboť jsou zde převážně koncentrování státem placení pojištěnci. Tento příspěvek státu  je nesrovnatelný s pojistným u ostatních spoluobčanů, ve fertilním věku. Navíc k jkeho valorizaci došlo až po několika letech. Nicméně registrace u této pojišťovny je určitou jistotou, že nemůže dojít k jejímu krachu, nanejvýše k fúzi např. s pojišťovnou vnitra a vojenskou. To je požadavek doby, ale kdy k němu dojde, to zatím nikdo neví.