PhDr. Milan Pešák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2014 10:20:14 - princezna_sisi

dotaz

Máte můj obdiv, ale zajímalo by, zda se nějak snažíte jako senátor pomoc těm, co mají podobný handicap jako vy? Nějak jsem nic moc pod vaší záštitou nezaznamenala

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.05.2014 14:24:58 - PhDr. Milan Pešák

Dobrý den,

nejsem z těch, kteří dělají aktivity především proto, aby byly vidět. 14 let jsem stál v čele Sjednocené organizace nevidomých a v té době jsme s mými kolegy vytvořili síť středisek, kde nevidomí mohou najít pomoc v mnoha oblastech – od nácviku samostatné chůze s bílou holí (Tyfloservis), přes  ovládání počítačů  bez užití monitoru a myši, sociálně právní poradenství, rekvalifikaci, výcvik vodicích psů nebo další aktivizační a asistenční služby (Tyflocentra). Vy se s výsledky naší práce můžete setkat kdykoli, kdy na chodníku narazíte na speciální dlažbu, která nevidomého člověka upozorňuje na přechod silnice, nebo když berete do ruky třeba dvacetikorunu, neboť jsme byli schopni se s Národní bankou dohodnout na podobě mincí a bankovek, které jsou dobře rozpoznatelné i pro lidi, kteří nevidí. Proto je třeba dvacetikoruna hranatá a padesátikoruna má hladjký okraj.

Dosud jsem čestným prezidentem Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, působím ve správní radě 3 TyfloCenter a Tyfloservisu. Naposledy včera (13.5.) jsem školil cca 40 zaměstnanců Tyfloservisu v oblasti spolupráce s rodinou postiženého.

Co je ale důležitější a víc souvisí s mou prací senátora, nepodporoval jsem zákony, které v minulém funkčním období snižovaly dostupnost pomůcek a finančních příspěvků pro zrakově a jinak postižené občany a účastnil jsem se jednání, která alespoň některé negativní dopady významně zmírnila. Byl jsem tehdy koaliční senátor a jako loajální politik jsem své odlišné názory nehlásal přes média, ale uplatňoval v jednáních, kde mohly něco změnit. To budu dělat i nadále, byť koaličním senátorem již nejsem. Vždy jsem byl a asi i budu přesvědčen, že spravedlivá sociální politika se dá dělat pouze z pravicových pozic. Jsem totiž přesvědčen, že vrcholem spravedlnosti není dát všem stejně.

Milan Pešák