JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.05.2014 21:00:29 - Žánlik

pokus o vraždu dcery

Mě by zajímal váš názor na zatím nepravomocný rozsudek nad ženou, která chtěla otrávit své dítě fridexem, případně zda mě můžete odkázat na nějaké vaše vyjádření? Nejde o politickou kauzu, ale mě 12 let přijde hrozně málo. Nezohledňuje se, že šlo o dítě? PS: Vím, že se st. zástupce odvolal-jednal byste tak stejně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2014 16:05:44 - JUDr. Miroslav Antl
 Především musím říci, že ač jsem prováděl „prokurátorský“ dozor nad vyšetřováním desítek vražd malých dětí, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by pachatel použil jako vražedný nástroj Fridex či podobnou toxickou látku nebo jed. Z médií vím o podobném případu z Karlovarska, kdy žena-vražedkyně použila nemrznoucí látku/směs Fridex – a byla pravomocně odsouzena k sedmnáctiletému trestu (po snížení trestu z původních 25 let).

Obecně mohu říci, že jsem u vražedných útoků na malé bezbranné děti (ale i na staré, rovněž bezbranné, seniory) vždy prosazoval výjimečné tresty odnětí svobody, a to i v odvolacím řízení či dokonce v rámci mimořádných opravných prostředků (stížnost pro porušení zákona).

Abych se mohl přesněji vyjádřit, potřeboval bych vidět vyšetřovací spis, či alespoň obžalobu a rozsudek. Z veřejně dostupných informací je však evidentní, že soud výrazně přihlédl k toxikologickému či soudně-lékařskému znaleckému posudku, kde znalci údajně uvádějí, že nešlo o podání letální (smrtelné) toxické látky a že dítě by zřejmě přežilo i bez následné pomoci. Nalézací soud pak zřejmě zejména zohlednil i psychický stav vražedkyně, která asi trpí duševní poruchou, o čemž svědčí uložené ochranné léčení psychiatrické formou ústavní. V případech, že soudy takto akceptují psychiatrické expertizy a vedle trestů ukládají i ochranná léčení, vyměřují tresty mírnější, neboť po výkonu trestu následuje výkon ochranného léčení, které se neukládá na „dobu určitou“, avšak po dvou letech soud přezkoumává, zda podmínky ochranného léčení nadále trvají.

Z vyjádření paní státní zástupkyně dovozuji, že nesouhlasí s mírnější právní kvalifikací a tedy i s nižším trestem, když ona sice navrhovala trest při dolní hranici trestní sazby, ovšem při přísnější právní kvalifikaci, což je min. 15 let. Je pak správné, že se odvolala – a já bych to určitě udělal také…   

Zdravím!

Miroslav Antl

(senátor)