Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2014 15:13:35 - michal hrášek

náboženství

Jaký je váš názor jako křesťana na islám? Údajně vidí islám jako hrozbu pro českou společnost zhruba dvě třetiny Čechů a Češek, kteří využili evropskou volební kalkulačku. Co vy na to? A co s tím? Ptám se i proto, že ani křesťané nemají úplně světlou minulost. Je možnost, že se do budoucna napraví i muslimové. Přeci jen jen o 7 století mladší než křesťanství.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.08.2014 11:10:57 - Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.
Vážený pane Hrášku,

jako historik se snažím ve věcech náboženství uchovat  si nadhled. Nic na tom nemůže měnit ani selhávání jednotlivců snad ve všech náboženstvích napříč dějinami. Chápu, že tyto excesy mnoha lidem tato náboženství více či méně znevěrohodňují. Je třeba vidět také vazby mezi judaismem, křesťanstvím a islámem a to nikoli pouze chronologické či vývojové. Osobně mám úctu a respekt ke každému, kdo svoji víru vyznává poctivě a nenutí ji násilím druhým. A v historii jsou krásné a zajímavé případy, kdy dokázaly tyto náboženství koexistovat. Má-li být mír na Blízkém východě, nebude ani tam jiné cesty, než se vzájemně tolerovat. Evropa jako kontinent stojí na židovsko-křesťanské kultuře a náboženské tradici. Pokud si bude svých kořenů vědoma a bude se k nim hlásit, asi bude zbývat jen úplně minimální prostor pro její islamizaci.

Zdraví Jiří Mihola 

P.S. Omlouvám se, že odpovídám až nyní.