ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2014 9:19:03 - Libor Lorenc

Kanada

Hm já myslím, že s tím jednáním to nebude tak žhavé. Nejedete se spíš za peníze nás daňových poplatníků podívat tam, kam se obyčejný občan nepodívá? L. L.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.05.2014 16:18:48 - Jan Veleba
Vážení pánové,
teprve teď jsem dojel domů a otevřel počítač. Za vaše otázky i názory děkuji a rád na ně odpovím a sdělím podrobnosti, které bohužel ani v nejmenším nezajímaly média.

Tak předně co má Kanada společného s ČR a EU. V současné době vrcholí jednání o podpisu dohody o společném obchodu mezi Severní Amerikou a EU, která se významně dotkne zemědělství a průmyslu v celé EU, tedy i ČR. Amerika například velmi tlačí na snížení dovozních cel EU, má v některých případech měkčí výrobní normy. Toto jsou témata, která mají pro další vývoj českého zemědělství a potravinářství obrovský význam. Má ale také (USA a Kanada) podobnou strukturu zemědělství (velké farmy) a tudíž je zde možnost výměny informací a navázání spolupráce například v agrárním výzkumu.

Tato cesta se připravovala dlouho a já sám jsem se podílel na její zemědělské části – viz níže. Celý materiál má 99 stran, není to tudíž cesta ad hoc. Proběhne jednání s významnými zemědělskými a politickými představiteli Kanady a to je vždy příležitost k získání exkluzivních informací a navázání dlouhodobější komunikace.

Pokud se týká peněz daňových poplatníků. Podívejte já jsem ročník 1947 a nevím, kolik jsem státu za svůj aktivní život odvedl daní, jenom vím, že to bylo mnohem víc než mně stát vrátil. Toto je obyčejné mediální klišé bez jakýchkoliv argumentů. Já to cítím tak, že mně voliči v mém volebním obvodu, který je mimochodem vysoce agrární, dali důvěru a já jim něco dlužím a podle toho se chovám. A když už do té Kanady cestuji (požádal mně o to předseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, který ze zdravotních důvodů jet nemůže), tak budu koukat, abych tam byl co platný a něco pro naše zemědělce získal. Hloupě se mně to píše, ale cítím se na to dostatečně zkušený a také i vzdělaný. Mimo celoživotní práce ve sféře českého zemědělství (9 let jsem byl prezidentem Agrární komory ČR) jsem 4 roky zastával pozici viceprezidenta COPA v Bruselu, což je jakási agrární komora EU. To je vše, co k tomu mohu říct. Ale snad ještě – někdy mně to připadá, prosím bez urážky, že občas platí „podle sebe soudím tebe“. Ale nic ve zlém, vaše dotazy a stanoviska , které jste mně zaslali, jsou korektní a alespoň takto mohu omezenému počtu čtenářů vysvětlit svoje stanovisko, což mně velká média neumožnila.

Závěrem uvádím tematiku, která se bude probírat v oblasti zemědělství:

7.  TÉMATA PRO OBLAST ZEMĚDĚLSTVÍ

Okruh č. 1

Systém podpor farmářům

·         Zacílení podpor na jednotlivé komodity a tendence vývoje (recipročně seznámíme s vývojem v EU)

Okruh č. 2

Systém kontrolované produkce vybraných komodit

·         Kvóty na produkci

·         Monopol Canadian Wheat Board na prodej pšenice a ječmene

 Okruh č. 3

Řízení rizik

·         Tvorba finančních zdrojů do fondu řízení rizik

·         Pravidla jeho užití

Okruh č. 4

Geneticky modifikované organismy

Okruh č. 5

Možnost mezivládní dohody o výměně výzkumných informací

·         Možnosti vidíme především v oblasti geneticko-šlechtitelského výzkumu navrhnout oblasti společného zájmu

-          výměna genofondů, sběrové expedice pro získávání nových genofondových položek

-          společné projekty na tvorbu nových genetických materiálů

·         Další možnosti mohou být v oblasti technologického výzkumu

-          výměna znalostí pedologických

-           udržením vody v krajině

-          řešení organické hmoty v půdě u monokultur bez živočišné výroby