Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.06.2014 11:16:10 - kratochvílová

rodina základ státu

Dětí se rodí čím dál míň, jak podle vás podpořit porodnost, a to, aby lidé zakládali rodiny?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.06.2014 10:02:29 - Ing. Radka Maxová
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Dobrý den,
ano, máte pravdu, dětí se rodí čím dál méně,  máme stoupající nebo alespoň stagnující rozvodovost a to jen u párů, které se vzaly, ženy a muži se neženou do svatby a ženy si velmi a velmi rozmýšlejí,  kdy chtějí děti a jestli je vůbec mít.  Jak jistě víte tlak, který je na ženy vyvíjen  se stále příliš nemění.  Střední a starší generace má neustále zažitou představu, že žena musí zvládnout zaměstnání, rodinu, navíc dnes ještě vypadat skvěle, být zdravá a úspěšná.  Vzhledem k tomu, že náklady na výchovu a vzdělání jsou velmi vysoké, tak odpovědné ženy si většinou rozmýšlejí jestli vůbec dítě mít, aby ho rodina či ona sama byla schopna zabezpečit. Je to problematické, protože jsou to „biologické“ hodiny, které žena musí pocítit, aby se chtěla stát matkou tak říkajíc „za každou cenu“ i s vědomím nejisté budoucnosti.

Z hlediska politiky jde v podstatě o finanční záležitost a na to se mě, předpokládám, ptáte. V koaliční smlouvě jsme se, spolu s vládními partnery, zavázaly, že budeme prosazovat porodné i na druhé dítě a pro případy, kdy rodič neplatí řádně výživně také zákonnou úpravu řešící zálohované výživné. Další formy, které by mohly zvednout porodnost v naší zemi je zavedení slevy na 2. a 3. dítě. Pokud návrh Ministerstva financí projde, tak se bude i další 2 roky navyšovat.  V neposlední řadě je nutnost vybudovat i systém předškolních zařízení, a to zejména ve věku od 1 do 3 let, kdy u nás byly zrušeny jesle, ale alternativa neexistuje. Proto nyní bojuji za schválení Zákona o poskytování péče o dítě v dětské skupině, která by tuto absenci vyřešila.

I když chápu Váš dotaz, tak musím říci, že „donutit“ lidi, aby zakládali rodiny formou nařízení či zákona prostě nelze.

Mějte se hezky, Vaše Radka Maxová