JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.06.2014 18:02:05 - michaelapusakova

volby

Sobotka se nechal slyšet, že bude rád, když strana v senátu obhájí 9 mandátů. Jak to vidíte vy? Jste sice bezpartjní, ale kandidujete přeci za ČSSD, nebo ne? A kdo podle vás získá těch zbylých téměř 20 mandátů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.06.2014 8:39:49 - JUDr. Miroslav Antl

Tak to nám pan premiér moc nevěří. To mi připadá jako pesimistická předpověď – a zajímalo by mne, s kým tedy vedení ÚVV ČSSD z 27 kandidátů počítá…

Při minulých volbách (před šesti lety) jsem byl totiž na základě drahých výzkumů, objednaných tehdejším generálním volebním manažerem Jaroslavem Tvrdíkem, z 27 kandidátů do Senátu Parlamentu ČR na posledním místě, tj. prakticky bez šancí, a nakonec jsem skončil v pořadí třetí. Takže je možné, že se mnou (jako s nestraníkem) opět nepočítají, ale přesto za ně kandiduji – a snad budu tím desátým já… J

Pokud jde o to, kdo zvítězí v senátních (i v komunálních) volbách, vše stále ukazuje na to, že vyhrát by mělo hnutí „ANO, bude líp“. A tak by mělo dojít i k rozdělení senátních mandátů, takže 10 pro ČSSD, pro ANO 13 a zbývající 4 pro nezávislé kandidáty J 

Stále však věřím, že senátory a komunální politiky budou lidé volit podle konkrétních osobností/kandidátů – a nikoliv podle stranické příslušnosti.

Horní komoře českého Parlamentu by více slušela sestava nestraníků – a zejména změna poměru povolání, resp. souběžných zaměstnání/profesí, senátorů, když Senát Parlamentu ČR, ač je považován za „ústavní pojistku“ a je „kontrolorem či opravářem legislativy“, trpí akutním nedostatkem právníků. Jsme tam totiž jen 4, což je pouhých 5% senátorů. Naproti tomu je tam jasná převaha současných a bývalých starostů/místostarostů a primátorů, popř. hejtmanů/místohejtmanů, jichž je celkem 34, tj. přes 41%. I lékařů tam máme podstatně více než právníků, když jsou pro občany důvěryhodnější, než právníci. Lékařů, kteří jsou současně senátory, je v Senátu PČR celkem 14, což je cca 17% - a učitelů je ještě více, a to bývalých, či dosud vyučujících (ostatně mezi ně patřím i já J). „Profesionálních politiků“, kteří jsou v Senátu PČR již několikeré období či bývalých poslanců, kteří „postoupili“ z dolní komory do horní je rovněž 17%...

A tohle se samozřejmě projevuje i při projednávání návrhů zákonů a novel. Proto nemá moc šancí na úspěch v Senátu PČR novela Ústavy ČR, posilující postavení NKÚ v kontrolní činnosti, neboť umožňuje kontrolu úřadů územních samosprávných celků (obcí a krajů). Podobně to může dopadnout i při projednávání (a hlasování) u návrhu zákona o registru smluv aj.

Ostatně klasickým příkladem je včerejší rozprava na naší senátní plenární schůzi, kde v rámci projednávání novel trestně právních předpisů starostové a bývalý hejtman předložili pozměňovací návrh, který se projednávané věci vůbec netýkal. V rámci novely trestního zákoníku se totiž projednávalo doplnění výčtu trestných činů, týkajících se dětské pornografie a trestnosti „navazování nedovolených kontaktů s dítětem“. A skupinka senátorů se domáhala uzákonění účinné lítosti (tedy zániku trestnosti) zejména pro starosty a hejtmany pro trestné činy, resp. zločiny, dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU s tím, že v případě zjištění těchto úmyslných podvodných jednání (např. kontrolou finančního úřadu) ze strany označených úředních osob, by mělo zcela postačovat vrácení dotace podvodníkem. Samozřejmě šlo o tzv. přílepek, který v Poslanecké sněmovně neprošel - a s novelou vůbec nesouvisel, ale hlavně by tato příp. změna měla znamenat zvýhodnění pro omezený počet úředních osob, kteří o dotacích rozhodují a pracují s nimi. Takže opět nešlo o občana, ale pouze o privilegovanou skupinu osob. V tuto chvíli senátoři nezastupovali občany, ale měli starosti především o sebe jako starosty.

Doporučuji Vám přečíst si stenozáznam či shlédnout videozáznamy z tohoto jednání:

http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/hlasovani?action=steno&O=9&IS=5298&D=19.06.2014#b15038

Tento návrh naštěstí neprošel díky přítomným senátorům za ČSSD (mezi nimiž jsou rovněž starostové a exhejtmani), kteří se zachovali velice rozumně a až na jedinou výjimku se nepřidali k těm, kteří nerespektují legislativní pravidla a starají se především o vlastní zájmy.

 

JUDr. Miroslav Antl

senátor