ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.06.2014 15:26:27 - A.Srbová

Moto GP v Brně

Moto GP v Brně má v ČR dlouholetou historii a i já jsem pro její zachování, ale nejsem ekonom a zajímalo by mě kde na podporu akce chcete vzít peníze? Myslím dlouhodobě. Kde se dá podle vás zrovna ve školství uspořit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2014 18:41:45 - Mgr. Petr Adam
 Dobrý den,
velmi Vám děkuji za zrovna za tuto otázku. Nemusíme se společně pustit do hluboké ekonomické analýzy v níž bych se dozajista ztratil i já. Ale důvod proč tak silně bojuji za motoGP vám vysvětlím zcela jednoduše.
Netřeba se bavit o tradici a o tom jak tato akce je skvělá pro lidi co ji navštěvují nebo se jí zúčastňují (každoročně jedna z nejoblíbenějších událostí pro jezdce samotné).
Existuje několik ekonomických analýz, které si daly za úkol vypočítat celkový zisk pro Českou republiku.Ta nejnižší suma o které analýzy hovoří je 1,5 miliardy korun. Do toho jsou započítány jak DPH a spotřební daň, které se vyberou navíc oproti jinému víkendu léta, ale také další věci - dálniční známky, část z letištních poplatků a mnohé další. Uvědomme si, že to nejsou jen peníze co utratí čeští občané ale peníze, které sem přicestují takříkajíc ze zahraničí. Existují i analýzy které hovoří, že celkový přínos je až přes 3 miliardy, do toho jsou započítány ty méně uchopitelné záležitosti, jako sekundární zvýšení cestovního ruchu - přecejenom lidé ve 208 zemích ví v jeden okamžik, že nějaká Česká republika existuje a že existuje nějaké Brno.
Ještě zmíním, že jsou pouze 3 země na světě kde tento tzv. zalistovací poplatek platí někdo jiný než stát: V Itálii firma Ferrari, v Japonsku firma Honda a v České republice Automotodrom. Všude jinde si uvědomují dopad a přínos takové akce pro stát či region.
Do budoucna by dle mého názoru tento zalistovací poplatek neměl být hrazen z ministerstva školství ale spíše z ministerstva pro místní rozvoj a samozřejmě z posíleného městského rozpočtu. Do úhrady by měli být zapojeni i podnikatelé z okolí Brna, kteří generují konkrétní zisk z této akce.
Na závěr Vaši otázku lehce otočím. Je Česká republika tak bohatá že se otočí zády k akci která jí do rozpočtu přináší minimálně 1,5 miliardy? Pokud GP nebude, pak nebude ani tato částka, bude-li GP stát vydělá. To je dle mého názoru optika jakou je třeba se na problematiku dívat.
Ale případné dalí dotazy milerád odpovím...
přeji hezký večer
Petr Adam