Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2014 15:41:43 - Emili

státní maturity

Proč podle vás letošní státní maturity dopadly tak špatně a nemyslíte, že by se už konečně měl vlastně ustálit obsah zkoušky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 21:52:20 - Mgr. Ivo Pojezný
Vážený/á Emili,
 
pokud státní maturity nezvládlo takřka 19% studentů a u matematiky dokonce 24% studentů, pak je nutné najít příčinu. Já ji vidím v celém systému vzdělávání.

V první řadě je na maturitních oborech mnoho studentů, kteří se nevyrovnali s nároky úrovně vzdělávání. Tito absolventi by však mohli být velmi úspěšní v učebních oborech, kde je naopak studentů nedostatek.

Maturity prokázaly, že klesá schopnost řešit problematiku otevřených úloh, kde student musí sám formulovat odpověď. Příčina však začíná u základního vzdělávání a v přípravě před školní docházkou. Ve školství nelze oddělit jednotlivé stupně vzdělávání, neboť tyto na sebe navazují a každá vada se dříve či později projeví.

Vzdělávání má u nás dlouhodobě klesající úroveň díky neuváženým krokům vlád posledních dvou desetiletí. To, že se více školství nedestabilizovalo ještě více, je jen zásluhou vysoké odbornosti a kvality učitelů a pracovníků školských zařízení, finančně zcela nedostatečně ohodnocených. Na druhou stranu považuji maturitní zkoušku nastavenou na úrovni, která by se neměla snižovat z důvodu udržování úrovně středního vzdělání.