RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 9:35:28 - zemědělec

ČR a EU

Nemyslíte, že nám v EU akorát škodí, že jsme jeden z nejmenších členských států a vůbec nejsme schopni se na zásadních otázkách shodnout? Nebo je to normální v porovnání s ostatními členskými státy? A ještě jedna otázka na závěr, co říkáte na rozhodnutí ÚS, který pro eurovolby doporučil zrušit pětiprocentní uzavírací klauzuli?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.06.2014 16:46:11 - RNDr. Pavel Poc
Z Vašeho dotazu není jasné zda Vás zajímá jestli jsme schopni se v Evropském parlamentu napříč stranami dohodnout na podpoře klíčových zájmů České republiky, nebo zda se pozastavujete nad národní Českou politickou scénou. Co se týká prvního, tak ano, ve skutečně klíčových věcech jsme během minulého období byli schopni spolupracovat. V tom se naše pozice od ostatních členských států nijak významně nelišila. Co se týká vyhroceného dění na politické scéně doma, není zde zase tak velký rozdíl oproti jiným členským státům. V některých je nyní situace výrazně horší, například v Maďarsku, ale většinou je to vcelku srovnatelné. 
Zatím jde pouze o návrh Volebního senátu Nejvyššího správního soudu (NSS). Účelem Institut stížnosti na průběh voleb je možnost nápravy pochybení v průběhu voleb. Jestli nyní ÚSS navrhuje změnit zákonný pořádek, který byl v době voleb v platnosti, vyvolává retroaktivitu, neřeší tedy samotný průběh voleb ale zpochybňuje platný právní řád. Pokud je 5% uzavírací klausule v rozporu s ústavou, měla být zrušena dávno. Soudci o ní přece věděli, stěžovatelé také. Jak Zelení tak Piráti měli námitku podat před volbami, ale to nechtěli, protože by tím přiznali, že se přes 5% nedostanou. Ostatně volební řád přece schvaloval Parlament České republiky. Ke stížnosti a změně mělo dojít před volbami, ne až nyní, kdy je to vyloženě účelové. Uvidíme, jak se k věci postaví Ústavní soud. Osobně bych uzavírací  klauzuli zrušil ve všech volbách, od komunálních po eurovolby. Ale poctivě, změnou volebního zákona schválenou parlamentem. Ne takovýmto účelovým návrhem na základě účelové stížnosti.