RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.06.2014 11:47:28 - michaelapusakova

Velká Británie a EU

Jaký dopad by podle vás na EU mělo, kdyby z ní VB vystoupila? Prý je zde referendum na spadnutí. Já si myslím, že pak by nezůstalo jen u VB a celé unie by šla ta tam. Co vy? děkuji Michaela

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.06.2014 21:41:11 - RNDr. Pavel Poc
"Existence Evropské unie nikdy nestála na jediné zemi, byť by byla velmi významná. Spojené království se stalo členem až v roce 1973 a současný kurz UK k Unii nastavila toryovská hokynářka Thatcherová. Od její éry Spojené království na ostatních zemích vyžaduje neustále výjimky, ústupky, rabaty. Naopak může-li si sáhnout na jakékoli finance, udělá to, takže v UK už běží například i zcela nesmyslné pilotní projekty "zachycování a ukládání CO2" . Británie tak zvaně "odmítá diktát Bruselu", ale ve skutečnosti sama diktuje ostatním, protože si prakticky v každé legislativě vynucuje změny, které vyhovují právě jí. Britští politici používali tak dlouho "ochranu národních zájmů" pro posílení své domácí pozice, až skutečně vyvolali v národě hlubokou euroskepsi. Nyní tedy sklízejí ovoce. Pokud v referendu Britové rozhodnou o vystoupení z EU, Camerona to smete a v UK nastane hluboká hospodářská recese, zatímco kontinentální ekonomika případný výkyv ustojí mnohem snáz. Pokud v londýnském City poklesne obrat, UK pocítí hluboký výpadek státního rozpočtu. UK sice odmítá evropskou daň z finančních transakcí, ale už se nechlubí tím, že ji má sama dávno zavedenou a že je to právě jeden z klíčových příjmů jejich státního rozpočtu. Podle mého názoru tedy případné vystoupení Velké Británie z EU naopak zbytek Evropy sjednotí a dá jí nový impulz. Jsem rád, že si v případě návrhu předsedy Evropské komise Junckera konečně nenechaly ostatní členské státy od Britů diktovat."