Petr Cvalín

https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.06.2014 19:15:17 - Ten, který volí pravidelně (Dr. Jan Hájek)

Vatikán

Pane Cvalíne, není to tak, že církev je jen nejbohatší světová akciová společnost? Mně to tak přijde, že pod maskou víry jede byznys nad byznys...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.06.2014 17:46:49 - Petr Cvalín

Dobré odpoledne


Církev vždy věděla jak vydělat na úkor obyčejných lidí. Vezměte si například, že církev ve středověku prodávala hřísníkům za poplatek odpustky, aby se vykoupili ze svého hříchu. Nebo také to, jak sedláci odevzdávali desátky kněžím. Další výnosný obchod církve byly křížové výpravy ve středověku. Můžeme namátkou vzpomenout na masakr civilního obyvatelstva při dobytí Jeruzaléma roku 1099 a následné vydrancování tohoto bohatého města. Další výnosný obchod církve je také potřísněn krví. Tento „obchod“ se jmenuje Čarodějnícké procesy, které trvaly zhruba od 15. do 18. století. Veliké majetky upálených lidí byly zkonfiskovány církví.
Můžeme zmínit i dobu temna - období pobělohorské, kdy byly katolickou církví zkonfiskovány majetky stavovských povstalců. Katolická církev mohla zkonfiskovat jakýkoliv majetek. Stačilo jen ukázat prstem. Katolická církev se po době pobělohorské chovala „jak utržená ze řetězu“.

Jak je možné, že Vatikán, který má jen 0,44 kilometru čtverečních a jeho občanů je kolem devíti stovek, přes to jeho devizové rezervy údajně dosahují až 80 miliard euro a rezervy ve zlatě deset miliard eur..? Vatikán vskutku umí obchodovat. Stovky milionů plynou ze vstupného od turistů, z pamětních mincí, telefonních karet či z akcií a dluhopisů. Vatikán je bohatý, protože umí bravurně vydělávat na smrti Ježíše Krista. Mimochodem, na smrti Ježíš Krista uměla církev vždy vydělávat a dodnes vydělává.

Neměla by církev žít v chudobě, kterou hlásá? Měla, ale je to jen teorie, praxe je jiná. Důkazem jsou církevní restituce. Na dnešních schválených restitucích nejvíce vydělají developeři. Tito developeři čile jednají s církví o odkupu lukrativních pozemků. A nejenom, že se developeři připravují na obchodování s církví, ale i banky jsou připravené na obchod. Například Česká biskupská konference a jednotlivé římskokatolické arcidiecéze si nedávno založily vlastní investiční fond v České republice. Církve si v honbě za mamonem nárokují majetky a finance, které jim nikdy nepatřily a patřit nebudou. Ovšem o tom rozhodují ti, kteří škodní nezůstanou.


S pozdravem Petr Cvalín