Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2014 23:18:34 - jjjenda

Co jste dokázali zásadního změnit v resortu obrany?

Nemůžu si pomoci, ale zdá se mi, že jste jako VO, včetně ministra O nedokázali prosadit i ty zásadní kroky, které by ušetřily peníze občanů a již vás generálové a další s managementu MO přesvědčili o všem co jim se hodí do chléva. Pořád křičí, že je resort podfinancován a vy jim stejně jako Vaši předchůdci vše co vám navrhnou odsouhlasíte, protože do věci vždy nevidíte-proto nás to už stálo za 23 let 0,5 biliónu... (např. svezli vás parníkem na Měřině, atd.). Např. nikde jsem se nedočetl, kdy a jak bude přizpůsobeno voj. školství počtům armády, kdy sníží stavy vysokých důstojníků a přebujelého MO/GŠ, další kdo má strach sáhnout na DUKLU, Ondráše a třeba poradce pro sport, tabulková místa a org. GŠ/MO je brácha na bráchu, dobře vás zpracovali, prý mají malé platy a aby se zvýšily, tak je potřeba kariérní řád, aby se tyto položky odměňování a výsluh ještě zvýšily i zde vás přesvědčili, takže pořád budeme do armády lejt prachy a pořád bude podfinancována. Je to k pláči.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.07.2014 10:08:25 - Mgr. Jana Černochová

Vážený pane,

v posledních letech došlo k velkému množství změn v rezortu Ministerstva obrany. Vzhledem k tomu, ze se rozpočet za posledních šest let snížil o přibližně 15 miliard korun, to ani jinak nešlo. Za Alexandra Vondry byla zahájena úsporná opatření, byl snížen počet zaměstnanců ministerstva obrany, včetně Generálního štábu, byl snížen počet velitelských stupňů a tak dále. Byly zahájeny kroky ke zvýšení efektivity Univerzity obrany - Generální štáb identifikoval svoje budoucí potřeby, upravují se počty studijních odborů a snižuje se množství obslužného personálu. To je jen pro ilustraci, konkrétní otázky Vám zajisté rádi zodpoví na ministerstvu obrany.

 Jsem členka výboru pro obranu, jehož hlavní funkcí je dohled nad fungováním exekutivy. Ubezpečuji Vás, že věnujeme velkou pozornost tomu, jak jsou prostředky na obranu vydávány. Ze všech dat, která mám k dispozici jednoznačně vyplývá, že armáda je podfinancovaná a pokud se tento trend nezmění, během několika let bychom z ní měli torzo, čímž by se radikálně snížila obranyschopnost státu. To je pro mě i pro řadu mých kolegů zcela nepřijatelné. 

Co se týče nového systému kariér, jeho jádrem není zvyšování platů a už vůbec ne výsluh. Cílem je vyšší transparentnost, efektivita a přitažlivost. Armáda je nejenom podfinancovaná, ale má i podstav, který bez zatraktivnění vojenské služby nebude možné odstranit. 

Děkuji za Váš názor, nicméně situace je dosti odlišná od toho, jak ji vykreslujete.